Dispariția decarului în fotbalul robotizat

Mulți fotbaliști celebri, foste staruri ale sportului rege, vorbesc de mai bine de 10 ani despre dispariția numărului 10 din fotbalul secolului XXI. Decarul a dispărut, ori fotbalul modern este departe de ceea ce vedeam în finalul anilor 90′ și începutul noului mileniu. E clar că distanța alergată în fotbalul actual este mult mai mare decât era fotbalului romantic. Intensitatea este mai mare, asemenea și agresivitatea. Cuantificarea parametrilor fizici și analiza video au contribuit inevitabil la dispariția decarului de stil vechi. Chiar și Clarence Seedorf, fostul număr 10 al celor de la AC Milan, confirmă situația din fotbalul actual.

”Numărul 10 de odinioară nu mai există. Din cauza vitezei de joc, din cauza sistemelor schimbate și a tacticii din fotbalul actual, acel playmaker de altădată joacă aproape lipit de apărare azi. În zilele noastre, numărul 10 este fotbalistul cu cea mai mare capacitate tehnică și cu aptitudini de lider în vestiar”.

Pe vremuri, fotbalistul care purta numărul 10 era creierul echipei. Avea multă libertate de mișcare, tranziția negativă nu era atât de mult discutată privind rolul lui, iar cel mai mult evolua fie în vechiul 4-2-4, fie în noul 4-4-2, iar deseori el era cel care iniția faza de construcție și tot el venea în rolul pe care italienii îl numeau și chiar încă îl numesc trequartista.

Cei de la Zonalmarking explică într-un articol ceva mai vechi modul în care fotbaliștii sud-americani ajunși în Europa în noul Mileniu nu au reușit să se adapteze rigorilor din fotbalul european, tocmai pentru că viteza de joc și analiza tehnico-tactică în cel mai mic detaliu nu le mai ofereau aceeași libertate de mișcare pe bătrânul continent. Câteva din exemple date sunt Pablo Aimar, Robinho sau Juan Roman Riquelme. Randamentul lor a fost mai scăzut, iar unii au fost și mutați în zonele laterale, pentru că spațiul dintre linii și intensitatea se află încă într-o creștere foarte mare.

Decarul în fotbalul modern

Evident că atunci când vorbim de numărul 10 din era noastră ne ducem cu gândul la Leo Messi. Este cel mai bun decar, fără dar și poate. Însă este el același tip de număr 10 precum Maradona? Regretatul Diego părea la orice echipă să fie doar el creierul, în timp ce Messi la Barcelona a fost în primul rând golgheterul echipei și evident și o parte din creierul echipei, alături de Xavi și Iniesta.

Într-o continuă schimbare și într-o permanentă căutare spre îmbunătățirea cifrelor, fotbalul a descoperit sistemul 4-2-3-1, o formulă de joc foarte mult utilizată de marile cluburi, până în urmă cu aproximativ 3 ani. Sigur, încă sunt echipe ce utilizează acest sistem, una dintre ele fiind chiar campioana Europei, Bayern Munchen, dar nu cu un număr 10 în acel rol, ci un fotbalist capabil să ofere ultima pasa, dar care contribuie și prin demarcări, uneori ba chiar prin pozițți de atacant. Acest sistem pare a fi devenit rigid și mult prea dependent pentru un fotbalist. Însă o formulă ce a fost utilizată la aproape toate marile cluburi europene, care fie și-au format propriul decar, fie l-au cumpărat.

Selecționerul României, Mirel Rădoi, spune că din statistica observată de el și dezbaterea ce a existat și la Coverciano, sistemul 4-2-3-1 este formula de joc care consumă cel mai mult în fotbalul din zilele noastre. Poate și un motiv pentru care mulți antrenori au renunțat la acest sistem. Cert este faptul că aproape orice tehnician de top a căutat o formulă de joc cu mai multă flexibilitate, sistemul 4-3-3 fiind acela spre care s-au îndreptat Jurgen Klopp, Pep Guardiola, Zinedine Zidane și Carlo Ancelotti. Evident, orice antrenor a căutat o formulă în care viteza să crească, atât în posesie, cât și în non-posesie, iar în fotbalul actual chiar și un jucător de calibrul lui Messi aleargă într-un meci cu mare miză peste 10 kilometri.

Dispariția acestui sistem a condus și la randamentul mai scăzut al unor fotbaliști strict de sistemul 4-2-3-1. Printre ei fiind Mesut Özil, Paulo Dybala, Dele Alli, Mario Götze, Kai Havertz, Christian Eriksen și Ianis Hagi. Cumva din randament scăzut al multor jucători se naște și întrebarea de ce transferi un jucător dintr-un sistem pentru un al sistem? E o întrebare ce poate îi poate fi adresată foarte ușor lui Lampard privind transferul lui Havertz. Chiar dacă la Bayer au fost și meciuri cu Kai vârf fals sau în dreaapta, randamentul maxim îl oferă ca număr 10, în zona din spatele atacantului sau atacanților. O metodă corectă ce este aplicată la Manchester United. Acolo s-au plătit bani importanți pe Bruno Fernandes, adus din rol de decar, iar Ole Gunnar Solskjær gândește toată strategia în jurul portughezului. 4-2-3-1 sau 4-3-1-2 fiind sistemele utilizate de antrenorul norvegian care de fiecare dată îi oferă poziția centrală lui Bruno, iar portughezul livrează prin cifre importante de la venirea din Portugalia.

În ultimii ani, numărul 10, în viziunea antrenorilor, trebuie să dispună de o capacitate mare de efort și să aibă inteligența necesară de a putea interpreta jocul din orice poziție de joc, încât tehnicianul să nu fie obligat să schimbe sistemul în funcție de calitățile lui, iar dacă ne uităm la ceea ce a însemnat decarul perfect în ultimii ani ne putem uita la Kevin De Bruyne. Capabil să vină din 4-2-3-1, să se adapteze la formula 4-3-3 a lui Guardiola, fie în poziția de inter, fie aceea de vârf fals. Evident că aici intră și Leo Messi, dar el fiind decarul din atac, chiar dacă Ernesto Valverde a încercat să utilizeze și sistemul 4-2-3-1 cu el în spatele lui Luis Suarez. Dacă privim câștigătoarele ultimelor trofee de UEFA Champions League, nici nu putem menționa o echipă care să aibă un jucător titular ce a impus utilizarea neapărată a sistemului. Luka Modric în parteneriat cu Toni Kroos pentru Real Madrid, Iniesta în parteneriat cu Messi la Barcelona, Firmino cu Wijnaldum, dacă privim Liverpool din finala de la Madrid, și Goretzka cu Muller la Bayern Munchen sunt o parte din perechile care și-au atribuit rolul de decar în fotbalul modern, în care rigiditatea nu mai are loc.

Întrr-un fotbal care propune distanțe din ce în ce mai mari alergate și o pregătire video în detaliu, vom mai avea parte de numere 10 de stil vechi sau stil nou?

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s