Don Carletto din nou la Madrid

Nu există antrenor pe care să îl fi urmărit mai mult. Mă refer la partide, antrenamente și conferințe de presă, plus biografii despre cariera lui. Toate la un loc
În perioada 2013, abia terminam facultatea, mă apucasem de master și în același timp eram implicat și într-un proiect pe fotbal, dar timpul îmi permitea să urmăresc orice partidă îmi doream. În acea perioadă nu am ratat nici un meci al celor de la Real Madrid, dar deasemnea am văzut și toate partidele celor de la Barcelona, iar undeva la 70% ale celor de la Atletico Madrid.

Multă lume vorbea la superlativ atunci despre calitatea lui Ancelotti, așa că m-am axat enorm pe conferințele de presă, din care am reușit să încep să învăț și spaniola, iar pe cât erau transmise antrenamentele le urmăream cu mare atenție. Acele 20 de de minute permise jurnaliștilor și suporterilor în mediul online erau foarte interesante.
Din sezonul 2013/2014 , și chiar și din startul următorului sezon am mai văzut puține antrenamente cu atâta bună dispoziție la echipele mari din Europa, iar la Madrid aș spune deloc. Chiar și în perioada lui Zizou de trofee, nu exista buna dispoziție din perioada lui Ancelotti.

Cum îl percepem pe Ancelotti?

Atunci când te legi de o personă lângă care ți-ai îndeplinit un vis, tinzi să vezi doar lucrurile bune și să uiți de cele rele.
Reușitele au fost la parametrii înalți pentru ” Don Carlo” în primul sezon. A adus „La Decima” și a câștigat Copa del Rey. Trofeul Ligii Campionilor a împins suporterii madrileni spre a îi vedea doar părțile pozitive. Sunt însă fani ai „los blancos” care îi reproșează că nu a reușit tripla. Ar fi fost singura din istoria lui Real Madrid.
În al doilea sezon are păcatele sale. Nu a transferat un mijlocaș defensiv, utilizarea prea retrasă a lui Kroos, Modric și Bale, scchimbarea sistemului 4-3-3 ce funcționase în primul sezon, în 4-4-2 și mai ales încrederea prea mare dată titularilor, transformată cumva și în implicarea redusă a jucătorilor tineri în proiect. Ceea ce a condus la epuizarea fizică a echipei în partea a doua a sezonului și implict la pierderea tuturor trofeelor.

Tehnicianul italian știe să transmită calm, să creeze o atmosferă plăcută în vestiar și cumva din startul sezonului să emită fiecărui jucător importanța în echipă, implicarea minuțioasă în structura echipei.
Pe partea tactică rămân cu două declarații. Prima când a ajuns la Madrid: „Echipa asta trebuie să paseze mult mai mult. Vom juca ofensiv” și a doua când a ajuns la Munchen ” Trebuie să fim mai direcți pe poartă. Să nu pasăm atât de mult când nu este cazul”. Două declarații ce vorbesc de la sine despre echilibrul lui Ancelotti pe care îl vrea în planul său tactic. Nu se află la extremități precum Mourinho și Guardiola. A încercat mereu să fie ofensiv, dar nu cu posesie sterilă, mereu a vrut să producă ocazii.

După 6 ani, singurul antrenor principal din istoria modernă a Ligii Campionilor cu 4 finale disputate, se întoarce pe Santiago Bernabeu, locul unde este antrenorul cu cea mai mare rată de victorii din istoria „los merengues”, dar fără titlul de campioană câștigat. Doar 16 înfrângeri a suferit Ancelotti pe banca echipei blanco, dar acum contextul este cu totul altul.
În urmă cu 6 ani, venea în capitala Spaniei din postura de proaspăt campion al Franței, aflat în vestiarul lui PSG cu jucători de calitate precum Ibrahimovic, Thiago Silva și Lavezzi, fost câștigător al eventului cu Chelsea într-un vestiar plin de nume și evident super perioada de la AC Milan pentru care era recunoscut.

Acum revine la Madrid în special grație trecutului său. Prezentul și trecutul recent nu l-ar fi recomandat. Un titlu cu Bayern Munchen, dar apoi dat afară de acolo din cauza neînțelegirii cu liderii din vestiarul bavarez, un an și jumătate la Napoli unde tot jocul spectaculos al lui Sarri dispăruse și unde ajunsese pe locul 7, obligând-ul pe Aurelio De Laurentiis să îl demită în plin sezon, iar la Everton chiar dacă a avut parte de sprijin financiar nu a impresionant absolut deloc.
Acesta este CV-ul cu care Ancelotti se întoarce acum la Madrid.
Acolo unde evident încă există jucători cu care s-a înțeles excelent precum căpitanul Sergio Ramos, hiper-activul Luka Modric, atacantul Karim Benzema, distractivul Marcelo și chiar și rapidul Gareth Bale, asta dacă galezul va fi păstrat pentru sezonul ce urmează.

Acum lucrurile se prezintă mult diferit, față de vara lui 2013.
Cel mai important aspect este că nu mai există mașinăria de goluri numită Cristiano Ronaldo. Apoi vorbim de o echipă cu mulți titulari îmbătrâniți, ce nu mai au aceași parametrii fizici, sunt jucători care au câștigat 4 ligi ale Campionilor în ultimele 8 sezoane, dintre care una cu el pe bancă și cu oameni în ofensivă care în afara lui Benzema nu au livrat la nivelul unul club de talia lui Real Madrid.

Dacă în 2013 se vorbea despre o echipă ce avea deja toate armele să livreze imediat, acum discuția este și despre o reconstrucție.
Întinerirea lotului madrilen este o frază des auzită în capitala Madridului în acest an. Dar este Carlo Ancelotti omul potrivit să mizeze pe mulți jucători tineri și să reconstruiască un lot? Carletto e clar că prin calmul său poate lua din presiunea anumitor jucători tineri. Însă antrenorul italian în afara experienței de pe San Siro, nu a stat la nici un club mai mult de 2 sezoane, iar acest lucru loc de multe semne de întrebare.

Față de numele vehiculate că puteau intra la conducerea băncii tehnice madrilene, precum conaționalii Allegri și Conte e mult mai abil în comunicare, iar față de Raul are experiența enormă. Contractul semnat de Ancelotti este pe 3 ani. Așa cum fusese semnat și cel în 2013. Acum cerințele sunt altele, dar în continuare așteptările pentru trofee există. Este adevărat salariul său este mai mic și decât cel din primul mandat și mult sub cel de la Everton.

De văzut ce se urmărește la Real Madrid.
Dacă se va dori un impact imediat sau dacă discutăm despre o reconstrucție etapizată. Asta însemnând timp și renunțarea la jucătorii mai bătrâni pe rând și introducerea jucătorilor tineri venind gradual. Evident în această discuție intră și planul de transferuri, unde Mbappe e ținta principală și probabil vor urma și alți jucători tineri.

Cert este că la Real Madrid, Ancelotti nu mai poate miza pe aceași strategie precum în primul mandat, cu utilizarea puținor jucători. Focusarea doar pe 15 jucători nu mai poate funcționa. Titularii au nevoie de odihnă, pentru a nu se mai ajunge la uzura fizică și chiar psihică pe sfârșit de sezon. Cumva înseamnă și o remodelare a lui, dacă își dorește să mai câștige un trofeu important în carieră și să devină primul antrenor ce câștigă campionatul în toate cele 5 ligi majore de pe bătrânul continent.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s