Opinie despre Ballon d’Or

Messi a câștigat cel de-al șaselea Balon de Aur din carieră.  Din aproape orice punct de vedere era de așteptat ținând cont de faptul că fusese desemnat și FIFA The Best Player, iar 2004 a fost ultimul an când cele doua premii au avut câștigători diferiți.

Întrebarea este însă dacă premiul este câștigat corect?
Răspunsul este DA fără dar și poate dacă votezi cel mai natural jucător de pe teren și fotbalistul de care o echipă a depins exclusiv. Răspunsul este NU dacă atunci când votezi analizezi și partidele importante pe un an întreg, iar aici nu vorbim de sezon, ci an calendaristic. Orice fan al lui Cristiano Ronaldo în mod normal trebuie să înțeleagă faptul că Messi este jucătorul mai tehnic. Aici nu există discuții. Nici dacă vorbim de Cristiano din intervalul 2008-2014 când încă dribla 3, chiar 4 adversari într-o acțiune și marca pe deasupra și din afara careului. Cumva portughezul a luat premiile The Best atunci când s-a transformat doar într-un atacant, dar asta pentru că devenise mult mai decisiv.

Revenind la premiul câștigat de Leo Messi, fosta legendă a Barcelonei, Johan Cruyff  declara: ” Pe mine nu mă interesează acest premiu. Acolo se votează subiectiv. Fiecare își votează favoritul”.
Majoritatea fotbaliștilor spun că Messi este cel mai bun. Există și argumente contra, dar mai multe pro. După înfrângerea cu Barcelona, jucătorii lui Atletico Madrid s-au și scuzat menționând că înfrângerea i se datorează doar lui Messi parcă uitând de intervențiile lui Ter Stegen.

Vrei să îi acorzi premiul jucătorului care te încântă cel mai mult? Jucătorul care atunci când are în control balonul te face să tresari prin realizările lui de fiecare dată, atunci votezi cu Messi. Totuși pentru mine jucătorul anului înseamnă cel mai decisiv, cel mai important în obținerea trofeelor majore. Orice fan al Barcelonei și implicit al lui Leo Messi e clar că în partida de pe Anfield aștepta ca argentinianul să strălucească sau măcar să șuteze la acea fază de 1-0 mai repede pentru a tranșa calificarea. Nu a făcut-o, așa cum nu a făcut nici cu Brazilia în semifinala de Copa America și când orice fan al lui își dorea ca Leo să marcheze și să le închidă gura haterilor, să arate că poate câștiga și cu Naționala un trofeu. Finala de Copa del Rey pierdută cu Valencia poate intra și ea în anumite discuții.  Totuși Messi a tras Barcelona după el și a câștigat campionatul. Cu cel mai slab antrenor al Barcelonei din ultimii ani, dar un titlu cucerit în fața celui mai slab Madrid din ultimul deceniu și al unui Atletico în regres.

După acest premiu se nasc mai multe întrebări. Probabil nenumărate. Însă una care îmi vine în gând e:  A fost Modric mai bun în 2018, decât Van Dijk în 2019? E clar că finala de Mondial a ajutat mult la votul spre croat, dar și cifrele lui Virgil au fost bune, așa cum și ale lui Mane au fost importante și decisive în acest an.

Messi a avut evident cifre personale peste toți, adunând golurile și pasele de gol. Tehnica lui, modul în care creează faze sunt uluitoare. Însă pentru mine premiul The Best ar trebui să fie oferit pentru o serie de meciuri mari pe care le faci într-un an prin care îți împingi echipa spre trofee. Ronaldinho a luat premiul The Best în 2004, dar Balonul de Aur îi era acordat lui Andriy Shevchenko. Așa am crezut că vom vedea și anul acesta. Cu Messi The Best și Mane sau Van Dijk ținând Balonul de Aur.  Dacă votăm jucătorul care ne încântă cel mai mult cu balonul la picior, atunci Ronaldinho merita cu desăvârșire trei baloane consecutive între 2004 și 2006, însă atunci s-a ținut cont și de alte aspecte.

Vorbind de cifre individuale, nimeni nu a fost mai bun decât Messi și Ronaldo în cele 11 baloane de aur câștigate de ei, dar unii jucători au fost mai decisivi spre trofeele majore. Votul pentru acest premiu înspre ce se îndreaptă? Spre cel mai important jucător al anului sau cel mai bun ca statistici contra unor adversari de nivel secund?

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s