He is the best in the world

Jürgen Klopp is the best coach in the world. Nu doar al anului 2019, ci al ultimilor doi ani calendaristici și al ultimelor două sezoane și jumătate.

A dus Liverpool în două finale de Liga Campionilor consecutive, este aproape de a aduce trofeul Premier League după 30 de ani pe Anfield, după ce anul trecut s-a luptat cu Manchester City până în ultima secundă, iar echipa lui practică un fotbal total.  Acestea sunt performanțele care trebuiesc obligatoriu enumerate. Însă pentru a ajunge în această ipostază, Klopp i-a depășit aproape an de an pe Guardiola și Mourinho începând cu anul 2013, printr-o filosfie hibrid.

Antrenorul german s-a făcut cu adevărat remarcat în fotbalul european pe banca Borussiei Dortmund. Acolo stilul său s-a evidențiat, față de ce a însemnat perioada Mainz. Presing agresiv de o intensitate rară , un contra-presing halucinant după pierderea balonului și o viteză fabuloasă în a duce balonul în careul advers,  au fost armele lui Jürgen în Bundesliga și în Liga Campionilor. O filosofie prin care a reușit să câștige de două ori Bundesliga în fața „balaurului” Bayern Munchen, rivală pe care a și învins-o într-o finală de Cupa Germaniei memorabilă, dar împotriva căreia a pierdut finala Ligii Campionilor din 2013.

Transformarea lui Klopp

Tot acest plan tehnico-tactic al lui Klopp a avut însă și un defect: energia fizică. O filosfie de joc impresionantă, în special cu jucători de plan secund, transformați în super fotbaliști prin modul său de lucru, dar care au ajuns la uzură și care pe final de sezon au început să dea chix din cauza efortului fizic mult prea mare. Echipele fostului tehnician de la Mainz, au fost mai mereu formațiile care alergau cel mai mult din UEFA Champions League și Campionat. În vara lui 2015 a părăsit Borussia după o nouă finală pierdută, un DFB Pokal și a lăsat o echipă stoarsă fizic la propriu.

La mai puțin de 5 luni după plecarea din Dortmund, a semnat cu Liverpool, iar pe Anfield încă din primele partide și-a arătat noua strategie de joc. Nu a rămas închistat în modulul 4-2-3-1 de pe Signal Iduna Park, considerând că acel sistem nu se mai potrivește fotbalului modern și nici lotului pe care îl preluase de la Brendan Rodgers. Principiile sale au rămas aceleași. Chiar și fără a avea exact lotul pe care și-l dorea în octombrie 2015, munca a început fiind bazată pe aceași așezare avansată în teren și obișnuitul mod de a crea „pungi” de recuperare după perioada balonului în treimea adversă de teren. Chiar dacă în 2016 a mai pierdut două finale, iar senzația după finala cu Sevilla din 2016, a fost ca aceea 2013, și anume că echipa sa a căzut fizic în partea a doua, Klopp deja începusă să introducă mai mult balonul în antrenamentele echipei lui. Atât din punct de vedere al pregătirii fizice, cât și tactice.

Minutele în plus cu balonul implementate la antrenamente și sistemul 4-3-3, au arătat capacitatea excelentă a lui Jürgen Klopp de a progresa. Partidele lui Liverpool încă din primul sezon complet al antrenorului german pe Anfield au arătat o creștere evidentă a posesiei față de perioada Dortmund.

Un 4-3-3 în care consumul energetic nu mai este la fel de mare. Cu o psihologie de lucru la cel mai înalt nivel și o știință unică de a se adapta, Klopp a adus mai multe temporizări în jocul echipei lui. Practic de multe ori acele momennte de după recuperarea balonului și declanșarea atacului s-au înjumătățit față de perioada Bundesliga.

Liverpool din 2017 a început să varieze mai mult 

Din acel „heavy-metal” de pe Westfalenstadion, Klopp a schimbat „playlist-ul din iphone” și a introdus „piese”de rock alternativ sau pop. În continuare echipele lui Klopp sunt cele mai bune în presing și contra-presing, dar acum pe parcursul unui sezon cormoranii au și partide în care efortul depus, nu mai este la cei mai înalți parametrii fizic. Acum echipa lui Jürgen domină meciurile cu adversarii de mâna a doua doar prin posesie și așezare „înaltă” din teren, ceea ce permite o efectuare mult mai rațională a efortului.

În ani și sezoane consecutive în care Guardiola a rămas fixist planului tiki-taka și în care Mourinho s-a oprit asupra organizării defensive, Jürgen Klopp a îmbinat toate aceste elemente și a devenit catalizatorul fotbalului modern.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s