Naționala României

Cosmin Contra a spus ieri la conferința de presă că sunt 22 de milioane de selecționeri. Ceva adevărat. Toți ne dăm cu părerea. Însă nu doar noi românii facem asta. Atunci când am fost în Anglia sau în Spania și acolo oamenii vorbeau de cum trebuie reinventată naționala lor. Cosmin Contra este un antrenor care mie mi-a plăcut la Getafe, Petrolul și Dinamo. Este un an antrenor tânăr preocuopat de fotbal, ce a adus elemente noi în fotbalul românesc, în special din punct de vedere al antrenamentelor pe vremea când era principal la Petrolul.

Până la începerea preliminariilor pentru Euro 2020 nu prea am deschis subiectul naționala României. Erau multe elemente pozitive. Acum chiar dacă Suedia și Norvegia au echipe mai bune decât noi sau la nivel cu noi, jocul a lăsat de multe ori de dorit, în special în prima repriză.

Nu cred că sunt singurul care își dorește o națională a României la nivel de seniori bazată foarte mult pe generația de la tineret. Așa că am încercat să gândesc o echipă care să cuprindă mulți jucători tineri, să aibă și experiență, dar în care, în primul rând să existe automatisme.

62206997_2046434398998938_5382448475566768128_n

Am ales o formulă de joc 4-3-3, cu Ianis ceva mai sus decât Răzvan Marin. Am ales această opțiune cumva cu gândul la formula de joc a celor de la Ajax sau chiar naționala Olandei. În fotbalul olandez s-a renunțat ușor la acel 4-3-3 clasic, iar echipele joacă într-un 4-2-3-1 flexibil în faza de posesie. Sigur, nu avem talentul olandezilor, dar ținând cont că la Viitorul au fost preluate elemente din academia celor de la Ajax de către Gheorghe Hagi, aș îndrăzni să afirm că de acolo ar trebui plecată și reconstrucția echipei naționale. Formula de start pentru mine ar începe de la mijlocul terenului. Triunghiul (în diferite forme) cu Băluță în rol de șesar, Răzvan Marin în poziție de optar, iar Ianis Hagi cu libertate de mișcare în postura de număr 10, asta chiar dacă la Viitorul a dat cel mai bun randament într-un 4-3-1-2. Nu știu dacă o formulă fără extreme poate fi viabilă la echipa națională. Așa că am ales jucători de bandă tineri. Probabil titularii naționalei României de tineret de la Campionatul European din italia, Dennis Man și Florinel Coman, jucătorii de la FCSB. Dennis Man este o extremă fără mare viteză, dar care îți poate crea superioritate în anumite zone ale terenului, iar din punct de vedere defensiv nu se prezintă slab. În partea stângă sunt mai multe soluții, dar eu clar nu aș mai miza pe Grozav. Mi-a plăcut Gicu Grozav la Petrolul. Acum cred că este momentul ca jucători precum Florinel Coman, Alexandru Mitriță, poate chiar Drăguș (chiar dacă el pare mai mult atacant) sau chiar Andrei Ivan să fie principalele soluții. Fundașii laterali i-am ales cumva tot pe relații de joc. În dreapta Benzar și Manea. Au calități diferite, așa cum există și opțiunea Chipciu pe care eu mai mult aș miza în rol de mijlocaș de bandă. Manea în mod normal va fi titular la Euro U-21, iar relațiile lui cu Man se vor dezvolta. Benzar le are deja. La fundașul stânga mi-a fost dificil să aleg. Există experți care merg chiar pe naturalizarea lui Camora sau a lui Junior Morais. Până acolo am dat soluția Bancu. O soluție găsită chiar de Cosmin Contra, iar eu l-am pus pe Latovlevici ca opțiune de back-up. 25 de meciuri în prima ligă din Turcia cu 3 goluri marcate. Partea negativă este că echipa lui a retrogradat. Însă oricum este jucător cu meciuri în picioare față de Alin Toșca.  Este destul de dificil să găsești o pereche de fundași centrali perfectă. Pentru mine Săpunaru este un lider și aș păstra banderola pe brațul lui. Chiricheș are multe probleme fizice și din acest motiv l-am prezentat doar ca back-up. Am ales un fundaș tânăr lângă Săpunaru. Mereu am fost adeptul unui cuplu de fundași centrali format dintr-un jucător experimentat și unul tânăr. La atacanți am mizat pe Țucudean și Florin Andone, chiar dacă Claudiu Keșeru a marcat multe goluri. Opțiunile mele sunt pe atacanți combativi care să poată intra foarte ușor în dueluri fizice. La portari cred că nu sunt motive pentru care să mai explic alegerile.

Acum indiferent de rezultat, indiferent de joc, trebuie să fim toți alături de România și de jucători, în speranța unei calificări chiar pe teren propriu la Euro 2020. Hai România!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s