Un român se ocupă de organizarea Campionatului Mondial de fotbal feminin din Franța

Andrei Angelescu are 22 ani și o ambiție de a îmbunătăți viețile câtor mai mulți oameni prin sport. Stabilit momentan în Marea Britanie, a lucrat la proiectul de transformare a Londrei în cel mai activ oraș din lume din punct de vedere fizic și a ajutat fundația Crystal Palace FC să identifice parteneri comerciali. Plecarea în străinătate nu l-a îndepărtat de România, cel mai recent punând umărul la organizarea celei de-a doua ediții a evenimentului Uniți pentru Mihai de la Oradea.

În 3 săptămâni, Andrei va face parte din echipa organizatoare a celui mai mare eveniment sportiv mondial aflat în desfășurare – FIFA Womens World Cup 2019. Team Leader în echipa de Acreditare, Andrei se va asigura că toți oamenii implicați în turneu (sportive, jurnaliști, organizatori, oficiali FIFA și UEFA, personalități politice) vor avea acces în zonele care le sunt destinate. Despre Mondialul feminin din această vară și creșterea în popularitate a fotbalului feminin aflăm mai multe din interviul următor.

Cum se simte organizarea Mondialul feminin în Franța?

La fel ca în 2016, Franța este extrem de entuziasmată de ocazia de a găzdui un nou turneu final. De data aceasta însă, turneul va atrage un public ușor diferit, atipic pentru un eveniment fotbalistic, dar extrem de normal în lumea fotbalului feminin. Cu siguranță partea feminină a societății va fi extrem de bine reprezentată și sunt sigur că jucătoarele vor avea un impact enorm asupra fetițelor care vor urmări turneul. În plus, există foarte mulți oameni care și-au încheiat carierele profesionale și văd cu foarte mult entuziasm acest turneu, lucru care mă face să mă aștept la o medie de vârstă a spectatorilor ceva mai mare decât la evenimentele feminine. De când am început să mă interesez de fotbalul feminin, am aflat că suporterii au acces foarte apropiat de jucătoare în toate momentele importante ale experienței lor la stadion. Cred că această apropiere nu va face decât să atragă privirile și mai multor iubitori ai fotbalului la acest turneu. Acestea fiind spuse, francezii au deja experiența unui Campionat European masculin, dar și a Mondialului feminin U20 organizate recent, așa că echipa de organizare este extrem de bine pregătită și turneul se anunță a fi cel mai mare din istorie, din toate punctele de vedere.

Ce înseamnă pentru tine să iei parte la un asemenea eveniment din postura de organizator?

Unul din visele mele ca împătimit al fotbalului a fost să particip la un Campionat Mondial. Cu ani în urmă, nu m-aș fi așteptat ca viața să mă ducă la un Mondial feminin ca prim turneu al meu. Sunt extrem de bucuros că am șansa să fac parte din echipa din Nisa care va pune umărul la organizarea acestui turneu pentru că știu că este o oportunitate la care foarte multă lume visează. Peste 13000 de oameni din 148 de țări au aplicat pentru a fi implicați în organizare, deci cred că asta spune multe. Cât timp voi fi în Nisa, vreau să profit la maxim de fiecare moment pentru a învăța cât mai multe și mai apoi să dau mai departe la rândul meu.

Cam ce medie de spectatori crezi sau stii că vor avea meciurile?

După cum am spus, acest turneu va intra în istorie și asta include și capitolul audiență. În orașul în care voi lucre, la Nisa, știu că cu 80 de zile înainte de startul turneului se vânduseră în medie mai multe bilete decât media obișnuită de la meciurile de pe teren propriu a lui OGC Nice. Prin urmare, interesul este extraordinar și sunt sigur că vom asista la participare record la stadion și audiențe fără precedent la nivel mondial.

Pe cine consideri favorită la trofeu?

Cred că acest turneu final va fi extrem de interesant și pentru că va fi foarte disputat. Ne-am obișnuit în fotbalul feminin cu surprize, așa că de ce nu am avea una și în Franța. Cred că lumea ar trebui să privească cu atenție reprezentativa Angliei, care a crescut foarte mult în ultimii ani. Statele Unite ca de obicei vor fi o prezență care va atrage privirile tuturor și cu siguranță jucătoarele vor lua o opțiune serioasă la trofeu. Personal, aș vrea să văd cum va arăta Olanda venită din postura de campioană europeană, pentru că au niște jucătoare interesante precum Vivianne Miedema și Lieke Martens.

Cât de sus crezi că poate ajunge fotbalul feminin? Crezi că poate să devină sportul numărul 1 și in ramura feminină? Tenisul si handbalul par să fie încă principalele atracții.

La cum se mișcă lucrurile cred că fotbalul feminine poate ajunge foarte sus. În special cu ocazia acestui Mondial, partea feminină a unui sport aflat de mult la maturitate pare că își construiește o identitate proprie. Aceasta atrage treptat mulți fani ai fotbalului masculin, dar și noi persoane care nu aveau un interes deosebit față de fotbal până în prezent. Drept dovadă, un număr mare de companii foarte mari au căutat ocazii să se asocieze cu fotbalul feminine și să investească în achiziții de drepturi la acest Mondial. Vedeți Visa, Coca-Cola, Nike, Adidas, Barclays și lista continuă.

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s