Splendoarea din Uefa Champions League

Pe site-ul UEFA.com sunt redate multe statistici în fiecare sezon de UEFA Champions League și se vorbește despre recorduri doborâte, distanță parcursă, raport al posesiei, șuturi spre poartă și multe altele, dar nu se măsoară spectaculozitatea. Probabil dacă ar exista un aparat de măsurat spectaculozitatea meciurilor, faza optimilor din acest an s-ar afla pe primul loc de la începutul secolului XXI. Cel puțin asta a fost senzația în multe meciuri. Unele au fost anticipate, altele mai puțin așteptate, însă totul s-a schimbat după prima manșă sau pentru câteva minute te-au făcut să ai alt raționament.

Capul de afiș rămâne ceea ce a reușit Ajax Amsterdam. În bătălia cifrelor dintre Messi și Ronaldo mereu câștigă echipa. Indiferent de cum cei doi și-au condus echipele spre calificare, Ajax merită prima treaptă a podiumului din optimi. Cu un grup tânăr, dar nu cel mai tânăr din istoria clublui și cu câțiva jucători de experiență, olandezii au fost în stare să revină dupa 1-2 pe teren propriu și să câștige în Templul fotbalului european într-o manieră în care nici Barcelona lui Guardiola nu reușise. E adevărat că a întâlnit o regină cu genunchii uzați, „cu fire albe în cap” care și-a pierdut din glamour și părăsită de cel mai bun cavaler, dar modul în care s-a prezentat i-a permis pentru câteva zile să se urce pe tron. Acum a coborât și doar visează alături de alte șapte echipe să ajungă în destinația finală numită de UEFA în acest an Estadio Metropolitano.

Cristiano Ronaldo și Messi sunt pe aceași linie de aproape 12 ani. În anumite perioade unul e mai sus, altul mai jos. Cert e că prin ceea ce oferă unul, îl ambiționează pe celălalt și asta produce doar spectacol pentru suporterul neutru. Probabil că portughezul a produs în optimi ceva mai neașteptat. Să marchezi primul hattrick pentru Juventus într-un asemenea moment și contra celei mai bune defensive din lume te pune în prim plan, chiar și dacă ai o evoluție precum aceea a lui Bernardeschi. Barcelona a trecut de Lyon. Puțini credeau într-un miracol. Probabil eu am fost unul dintre ei încercând să amintesc de performanța lor de pe Bernabeu din 2010. A fost prea greu. Messi a produs din nou de toate și a anulat orice gând că Ligue 1 poate avea echipă în „last eight”.

Gândul că Franța poate avea după nouă ani o echipă în careul de ași era de la PSG, nu de la OL. Unii siguri că echipa lui Tuchel va trece de Manchester United, alții mai puțin. Cert este că într-o dublă ca aceasta treci prin toate stările posibile. În meciul tur păreau să fie pronsoticuri de meci de egalitate. Elevii lui Ole Gunnar Solskjær erau în formă, campioana Franței privată de absențele lui Cavani și Neymar. Prima repriză a fost prea puțin pentru Champions League. A doua a fost câștigată de Tuchel, ca apoi în retur calificarea să fie pierdută chiar de antrenorul german. Decizii greșite ale jucătorilor, erori în lanț și decizii de arbitraj. Până acolo totul a fost eroarea lui Thomas Tuchel cu schimbarea sistemului și impunerea ritmului lent. Totuși ce a dat Man UTD în aceste optimi, a fost un strop din spiritul lui SIR Alex Ferguson și asta a lipsit în ultimii șapte ani competiției supreme.

Cel mai așteptat sfert de finală a fost între Bayern Munchen și Liverpool. Dubla a fost una tacticizată. Kovac a luat o notă mai mare după meciul tur. Totuși fără să aibă avantaj, în timp ce Klopp a trecut examenul cu brio. Dubla a părut mai echilibrată decât ca cea dintre Ajax și Real Madrid, dar deznodământul a fost cam același. Bărbații mai tineri au câștigat. Nu știu dacă a fost elementul esențial, dar cert este că mai departe au mers echipele care au alergat mai mult.

Majoritatea caselor de pariuri o consideră favorită la câștigarea trofeului pe Manchester City. După o etapă de Premier League eu am zis că îi văd în finală. Mourinho spune despre Guardiola că are noroc la tragerea la sorți. Poate că da, poate că nu. Deocamdată din 2016 nu a mai fost în semifinale. Ca și fluiditate echipa lui se mișcă cel mai bine. Are și un plus de verticalitate față de anii trecuti. În 2014 spuneam că fotbalul nu mai e la extremități. Nu mai poți juca defensiv în stilul Mourinho, dar nici în posesia lui Pep din dublele cu Real Madrid și Atletico cu 77% posesie. Trebuie să știi să le îmbini pentru a câștiga Uefa Champions League. Rămâne de văzut dacă mai poate câștiga Guardiola trofeul suprem cu filosofia sa. Totuși după dubla dintre Man City și Schalke rămân cu două lucruri. Golul lui Sane contra fostei sale echipe și cum a fost aplaudat de fanii lui Schalke, plus declarația lui Domenico Tedesco după meciul retur: ” Dacă se termina prima repriză la egalitate, zero la zero, nu știu ce se întâmpla. Ar fi fost dificil pentru City”. 🙂 Btw Dacă fără De Bruyne joci așa înseamnă că ai mega lot.

În viață din greșeli înveți. Proverbul se aplică perfect pentru Tottenham. Care a câștigat experiența necesară după dubla cu Juventus pierdută dramatic sezonul trecut și a eliminat o Borussia Dortmund fără vlagă și aflată în incapacitatea de a putea face față pe două planuri.  După o seară în care visezi frumos, va veni și seara de coșmar. La mai puțin de un an asta s-a întmplat cu AS Roma. De la seara cu lacrimi de fericire cu Barcelona s-a ajuns la nervi și frustrare în dubla cu FC Porto. Cu un lot construit greșit, lipsit de experiență, mulți jucători lipsiți de motivație, plus schimbarea sistemului de anul trecut a făcut ca echipa lui DI Francesco să fie eliminată de un FC Porto mult mai slab decât cel din 2015.

Concluzia principală e că Anglia redevine forță în Europa. Toate cele patru echipe din Premier League sunt în sferturi, iar englezii au șanse după 11 ani să ofere o finală 100% UK. Investiția nemărginită în transferuri este unul din punctele forte, dar probabil principalul și cel mai important element este cel dat de calitatea antrenorilor. Acolo în ultimii 5 ani Anglia a suferit. Acum analizând probabil cinci antrenori din top 10 în lume sunt prezenți în aceași ligă și se luptă pe mai multe fronturi. Rămân cu gândul și dorința de a vedea o dublă între Barcelona și echipa lui Klopp. Sper ca dorința să îmi fie îndeplinită vineri la tragerea la sorți.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s