Eroul din umbră

Atunci când începi școala visezi să fii cel mai bun din clasă la o anumită materie sau să fi cel mai lăudat la orele de educație fizică. Născut în comuna Carrara situată în centrul Italiei pe 16 februarie 1994, Federico Bernardeschi a început fotbalul la 6 ani, la echipa locală A.S.D. Sporting Atletico Carrara și a visat că poate ajunge un erou al sportului cu balon. Tatăl său lucra în construcții cu marmură, șapte zile pe săptămână, iar mama ca asistentă la o clinică din regiunea Toscana. La ora 5 dimineața plecau de acasă, iar abia pe seară se întorceau, astfel că până când Federico a împlinit 10 ani, tatăl său nu a știut cât de talentat este fiul său, iar de multe ori bunicii sau vecinii îl duceau școală și la antrenament. „Îmi amintesc că la patru ani am mers cu tata să îmi caut o pereche de adidaşi, dar eu am fugit direct spre mingea de fotbal şi i-am spus cât de mult mi-o doresc”. La doar un an de când începuse fotbalul, micul Bernardeschi a făcut alegerea ce avea să îi schimbe cariera. Antrenorul de la Atletico Carrara le-a transmis părinților că este mult prea talentat pentru a rămâne în acel centru. Cea mai apropiată zonă în care putea evolua Fede era la aproape două ore distanță de orașul în care locuia, așa că decizia părinților a fost ca mama să se ocupe de transportul copilului. La vârsta de 8 ani a ajuns la academia ce aparținea de Empoli, Polisportiva Ponzano. Patru zile pe săptămână timp de doi ani, Federico Bernardeschi a pierdut patru ore pe drum. Ajungea la antrenament după două ore de stat în mașină sau în tren. Energia însă nu a fost o problemă. La fiecare sfârșit de săptămână marca cel puțin două goluri pe meci. Evoluțiile au fost remarcate de scouterii celor de la Fiorentina care l-au adus la Firenze la vârsta de 10 ani. În academia echipei viola, Federico a început să se formeze ca extremă, după ce în primii trei ani evoluase ca atacant.

 

4f5f6e38-federicobernardeschiprovided2fs (1)

Locuind singur la Firenze, într-unul din căminele rezervate juniorilor de la Fiorentina, Federico impresiona la echipa U-16 a Fiorentinei. După un meci în care marcase un hattrick, numărul 10 al Fiorentinei a fost chemat la un control de rutină, iar doctorii au descoperit că inima este mărită și l-au avertizat că trebuie să înceteze cu fotbalul profesionist. Timp de jumătate de an a fost nevoit să se antreneze separat, să schimbe alimentația și să înceapă un tratament cu anumite pastile care i-au permis să își reia antrenamentele. Revenirea a fost una senzațională cu 7 goluri marcate în 3 partide, iar Bernaredeschi era selecționat în 2011 la naționala Italiei sub 18 ani.

Federico+Bernardeschi+FC+Crotone+v+Bari+tVidFuJYoJyl

La vârsta de 18 ani a fost trimis sub formă de împrumut în Serie B, la Crotone, unde în 38 de apariții a marcat 12 goluri și a oferit 7 pase decisive. În vara lui 2014 Vincenzo Montella a decis să îl mențină în lotul echipei mari și l-a deplasat în turneul amical. La Varșovia, Federico Bernardeschi l-a întâlnit pe idolul său Cristiano Ronaldo. „Aveam 11 ani și mă uitam ce făcea la Manchester United și eram atent când comentatorul vorbea despre povestea lui de viață, de modul cum a locuit singur la Lisabona, iar în acele momente îmi spuneam singur că trebuie să rezist și eu fără părinți!”

bernardeschi.ronaldo.ieri.oggi.2018.19.690x414

Un an mai târziu, Paulo Sousa l-a transformat într-un titular de bază la Fiorentina, iar prietenia cu fostul căpitan al echipei viola, Davide Astori, l-a dus pe drumul cel bun. Evoluții constante, cu goluri spectaculoase l-au transformat în candidat la premiul pentru Golden Boy. În ultimul sezon pe Artemio Franchi a marcat 14 goluri și a oferit 5 pase decisive. Performanță care i-a adus transferul pentru 40 de milioane de euro la campioana Italiei, Juventus Torino.

e701cbdf-tatuaggio-astori

bernardeschi_conferenza_J018529-09

Cu puține meciuri ca titular și în acest sezon, ca și în precedentul, Federico s-a transformat marți în partida cu Atletico Madrid în elementul surpriză al lui Allegri pentru Simeone. Cu o mobilitate mult peste cea a lui Dybala și cu o capacitate mai mare de efort, fostul jucător al Fiorentinei a fost trimis ca extemă dreapta. În sistemul 4-3-3 de posesie al lui Juventus, iar pe tranziția negativă se replia în 4-4-2. Totuși, Allegri i-a acordat și libertate de mișcare pe atacurile poziționale, iar de multe ori acesta a intrat în centru pentru a ajuta faza de construcție și de a acorda mai mare fluiditate. Pase dublate și redublate, ruperi de ritm, de fiecare dată a căutat duelurile unu la unu, a luat acțiuni spre poartă, iar centrarea lui perfectă pentru Ronaldo a adus golul de unu la zero. Mutat în partea stângă după intrarea lui Dybala, de acolo a și decis calificarea prin obținerea penalty-ului. O partidă de Man of the Match, dar atunci când un coechipier marchează de trei ori, el primește toți laurii. Totuși visul lui Federico s-a împlinit. Evoluează alături de idolul său și a fost ajutorul acestuia într-o pagină de istorie scrisă de Juventus în fotbalul european.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s