Sesiunea lui Solari

La 42 de ani împliniți pe 7 octombrie 2018, Santiago Solari era încă pe banca lui Real Madrid B, acolo unde se afla din startul anului 2016, de când Zidane fusese promovat la echipa mare în urma demiterii lui Rafa Benitez. A privit de la televizor cum actualii săi elevi pierdeau ultimul El Clasico. Mai mult ca sigur doar el știe ce a fost în sufletul lui. Real Madrid i-a dat oportunitatea de a câștiga Uefa Champions League în 2002, iar prima eră a lui Florentino Perez a început în 2000 cu el și Luis Figo transferați de la rivalele Barcelona și Atletico Madrid. Cum numele său era menționat ca posibil înlocuitor al lui Julen Lopetegui, probabil dorința sa a fost clară ca Madridul să piardă pe Camp Nou. Așa cum declara Rafa Benitez în ianuarie 2016: „Indiferent de circumstante, Real Madrid nu se refuză. E o șansă unică în viață sa stai pe banca celui mai galonat club european.” La doar 24 de ore, dupa victoria categorică a catalanilor cu cinci la unu, Solari era anunțat ca interimar pe banca galacticilor. La acel moment toată lumea a privit cu scepticism numirea argentinialului ca antrenor principal pe Santiago Bernabeu. Modul în care a gestionat lucrurile la Real Youth din 2013 și până în 2016, plus cei doi ani de la echipa secundă nu au fost impresionanți și mai mult decât atât nu au lăsat senzația unui tactician desăvârșit. Singurele argumente pro Solari erau cunoașterea clubului și priceperea în a comunica cu tinerii jucători ai clublui blanco.

Instalat pe banca lui Real Madrid, Santiago Solari a intrat aproape precum un elev ce termină liceul de filologie și accede la ASE. Adică puține cunoștințe cu cifrele, profesori dificili și program de ore foarte larg. Totul părea dificil când Zidane a preluat Real Madrid. Jucătorii nu se simțeau bine, erau multe accidentări, atmosfera neplecătuta în vestiar, probleme cu pregătirea fizică și parcă și un lot incomplet. În doi ani și jumătate a reușit mai mult decât se aștepta orice expert sau fan al echipei madrilene. Dacă exista ceva mai dificil decât atât, este exact ce a întâlnit Solari după demiterea lui Lopetegui. Moralul jucătorilor era la pământ, dar aici Solari împreună cu căpitanul Sergio Ramos, parcă mai mult ca niciodată un lider, au redresat lucrurile. Asta și datorită victoriilor din primele patru partide care au adus și numirea lui Solari ca principal până în vara lui 2021. O problemă enormă ce a fost într-o bună măsură remediată a fost factorul fizic. Dacă în ianuarie 2016 Zidane a preluat o echipă ce nu avusese decât 2 jucători la un turneu final, acela fiind Copa America, Santiago a trebuit să îmbunătățească acest aspect după ce Modric, Varane, Courtouis, Carvajal, Ramos, Marcelo, Casemiro, Kroos, Lucas Vazquez, Navas, Isco, Nacho și Odriozola au avut o vacanță redusă. Pentru a reuși să aducă mai multă vigoare fizică, Solari l-a readus pe Antonio Pintus, preparatorul fizic din perioada Zinedine Zidane, ce fusese îndepărtat de Lopetegui. Cel mai greu detaliu însă pe care îl are de înfruntat Santiago Solari este motivația jucătorilor. În 2016 după ce Barcelona făcuse tripla, galacticii aveau extra motivația de arăta că ce se întâmplase în 2014 cu Ancelotti nu fusese doar un sezon bun, ci era vorba de valoarea grupului. După trei Ligi ale Campionilor câștigate și un titlu de campioni, totul e mult mai dificil acum. Pe lângă jucătorii importanți înaintați în vârstă, în special Modric, e foarte greu să mai poți aduce elementele motivaționale pentru staruri, asta în condițiile în care ego-ul lui Ronaldo după cifre personale, dar și cu echipa a dispărut.

Pentru a plusa la aspectul motivațional și inclusiv angajamentul fizic, Santiago Solari a mizat mult pe tinerii jucători din lot. Unii dintre ei pregătiți chiar de el la echipele secunde ale lui Real Madrid, alții transferați în vară, iar cine nu a avut 100% implicare pe terenul de antrenament, nu a prins minute sau chiar a rămas doar pe bancă. Cele mai importante cazuri sunt ale lui Isco și Marcelo. Fără dar și poate, ca jucători cei doi au fost mult mai importanți pentru galactici față de ceea ce a însemnat Solari pentru Real Madrid, asta chiar dacă mijlocașul argentinian a evoluat 90 de minute în finala din 2002 câștigată contra lui Leverkusen. Mai mereu Santiago Solari a reprezentat o rezervă utilizată pe Santiago Bernabeu și mai mereu perceput ca un fotbalist combativ și util, dar departe de calitatea starurilor Zidane, Figo, Raul, Beckham și Ronaldo. Cumva un Lucas Vazquez al zilelor de astăzi, era numărul 21 blanco. Poate chiar acesta fiind motivul pentru care canteranul madrilen are stabilit un punct fix în partea dreaptă a atacului în viziunea antrenorului madrilen. Cu lacune în jocul tactic ce i-au adus înfrângerile cu trei la zero din meciurile cu Eibar și CSKA Moscova, plus eșecul cu Real Sociedad de pe teren prorpiu, Santiago Solari continuă în modul său clar de a vedea fotbalul. Le acordă tinerilor aceleași șanse de titularizare precum numelor consacrate din lot indiferent de ceea ce indică presa din capitala Spaniei și de ceea ce își doresc suporterii blanco să vadă pe Bernabeu. Marcos Llorente, Reguilon, Vinicius Jr și Ceballos fiind jucători care s-au bucurat de o prezență constantă pe gazon în ultimele trei luni.

Aflat în fața unei sesiuni, care de multe ori este mult mai dificilă decât licența, atât în viața de student, cât și în cea de antrenor, Solari are mai multe examene ce îi pot defini cariera de tehnician în doar o lună sau chiar o săptămână. În șapte zile campioana Europei joacă în trei competiții diferite cu Barcelona, Atletico Madrid și Ajax, iar prezența nepregătită în ele poate duce la restanțe și inclusiv neintrarea în licență. Mai puțin școlit decât Zidane care a stat pe langă Mourinho și Ancelotti, dar care a participat și la ședințele de antrenament ale lui Guardiola, Klopp și Bilesa, tehnicianul blanco are șanse infime de a aduce trofee pe Santiago Bernabeu în acest sezon, dar modul său de lucru din această perioadă poate aduce un plus factorului motivațional în sezonul viitor pentru următorul tehnician de pe banca lui Real Madrid. Tinerii vor avea mai multă experiență și încredere, în timp ce starurile se vor teme și mai mult de talentații fotbaliști trecuti prin La Fabrica.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s