Importanța fundașului lateral în fotbalul modern

Participarea la jocul ofensiv a fost mereu importantă în cv-ul unui fundaș lateral la o echipă de nivel înalt. Însă în ultimii ani, fundașii de bandă au ajuns să aibă roluri din ce în ce mai complexe. Cele mai bune exemple în ultimul deceniu pot fi Dani Alves la Barcelona, Marcelo la Real Madrid, lateralii în sistemul lui Klopp, Jordi Alba la Barcelona, Alaba la Bayern Munchen și lista poate continua. Aproape toți au fost folosiți în roluri de atacanți laterali pe faza de posesie, în timp ce extremele intrau în interior, pe spațiile dintre linii. În continuare acesta este modul cel mai des întâlnit pe care îl practică antrenorii importanți. Mai puțin Pep Guardiola sau mai bine spus el le mai cere un detaliu în plus. Cunoscut cu apelativul de „Vizionarul”, tehnicianul catalan a surpins lumea fotbalului la Bayern Munchen prin introducerea fundașilor laterali în interior. O schemă menită să aducă și mai multă cadență și coerență atacurilor poziționale, plus eliberarea zonei laterale. Mai mereu Guardiola a declarat: ” La mine oamenii de flanc nu evoluează în același timp pe linie”. Lucrul acesta se mai întâmplă pe anumite secvențe în meci, dar sunt doar particularități care mai mult se întâmplau în mandatul lui pe banca Barcelonei.  Primii intrați în această schemă de laborator a lui Pep au fost Lahm, Alaba și Rafinha care nu au avut probleme de adaptare în Bundesliga. Probleme intervenind pe tranziția negativă în Liga Campionilor.

untitled

Venirea în Premier League pentru Pep Guardiola părea să nu mai lase loc de astfel de experimente. Asta dacă ținem cont de faptul că în insulă mereu prioritar a fost jocul în flancuri. Chiar dacă în primul sezon lucrurile nu au arătat foarte bine, antrenorul spaniol și-a continuat viziunea de joc. Fundașii laterali sunt obligați să intre în zonă centrală și să vină aproape pe linie cu închizătorul Fernandinho, în timp ce interii David Silva, De Bruyne sau Bernardo Silva caută spațiul dintre compartimente. În acest mod extremele sunt mai mereu într-un unu contra unu. Un lucru total neindicat pentru echipa aflată în apărare, în condițiile în care mai mereu se caută dublajul sau chiar triplajul în zona fotbaliștilor cu tehnică în regim de viteză. Pep a arătat și fața sa orientată ușor spre defensivă în victoria cu Liverpool, prin poziționarea lui Laporte ca lateral, dar lucrurile au revenit rapid la faza de bază. Cu Wolverhampton, Danilo a fost fundașul inter stânga.

untitled

Prin plasarea lui în această zonă, Guardiola nu a făcut decât să îl transforme pe brazilian în cel mai bun pasator al etapei cu numărul 22 din Premier League. Fostul jucător de la FC Porto și Real Madrid a reușit 147 de pase complete. Mai interesant este însă faptul că plasarea în acea zonă de teren a lui Danilo a adus și deschiderea scorului. Acest lucru fiind reușit chiar fără participarea lui la gol, ci doar prin depresurizarea flancului stâng. Acolo unde Sane a fost într-un duel unu la unu și a profitat accelerând și pasând decisiv pentru Gabriel Jesus.

2

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s