RasenballSport Leipzig, proaspăt promovată în Bundesliga pentru prima dată în istoria clubului, îl împuternicise în funcţia de antrenor principal pe Ralph Hasenhutttl, în speranţa că rezultatele obţinute de acesta alături de echipe inferioare se vor reflecta şi în cazul lor, având la dispoziţie o arie de selecţie largă privind jucătorii tineri de perspectivă. Astfel, fără o tradiţie importantă la nivelul fotbalului german, RB Leipzig a fost catalogată în dese rânduri fiind o echipă artificială, datorită implicării companiei austrieci Red Bull, fondată în anul 1987. Din punct de vedere tactic, Ralph Hasenhuttl a adus la Leipzig aceleaşi principii tactice aduse şi la Ingolstadt, însă cu mici schimbări. Leipzig a adoptat un modul de joc 4-2-2-2/4-2-4, bazându-se pe fluiditatea fazelor de contraatac şi a contrapressing-ului efectuat în primele şase sau şapte secunde de la pierderea balonului în jumătatea adversă. În acest sistem de joc, fundaşii laterali au responsabilitatea de a duce balonul în zonă centrală. În ceea ce priveşte faza de contrapressing, unul dintre atacanţii centrali au rolul de a aplica pressing asupra purtătorului de balon, de regulă un fundaş central, obligându-l pe acesta să dezvolte faza într-unul din flancuri. În acelaşi timp, jucătorul aflat pe partea dezvoltării fazei trebuie să preseze la rândul său fundaşul lateral advers, iar fundaşul lateral al lui Leipzig trebuie să oprească verticalizarea balonului prin pressing asupra extremei adverse. Un al doilea atacant şi jucătorul de flanc aflat pe aceeaşi parte în care se află şi balonul trebuie să preseze din două direcţii purtătorul de balon, pentru a se evita dezvoltarea fazei în zonă centrală, iar contrapressing-ul trebuie aplicat în maxim şapte secunde pentru o eficacitate ridicată. Pe tranziţie pozitivă, jucătorilor le este oferit un grad ridicat de libertate de mişcare. Dacă balonul este câştigat în jumătatea adversă de teren, se va folosi un joc de pase scurte pentru a duce balonul cât mai aproape de careul advers. Dacă balonul este câştigat în propria jumătate, echipa va adopta un stil de pase ceva mai direct pe poartă, sistemul de joc compact permiţându-le să câştige balonul rapid în cazul unei respingeri nefericite a adversarului.
Demonstraţie a fazei de contrapessing: https://youtu.be/_dBtD63LQ6Q
Nu a ezitat să apară şi primul record stabilit de RB Leipzig, şi anume cel pentru cele mai multe meciuri fără înfrângere din postura de echipă nou-promovată în Bundesliga, 13 la număr. Acest parcurs i-a facilitat echipei din Leipzig clasarea pe locul secund la primul sezon pe prima scenă germană de fotbal, fiind echipa nou-promovată cu cea mai bună clasare din istoria competiţiei. Alături de directorul sportiv şi fostul antrenor al celor de la RB Leipzig, Ralf Rangnick, Ralph Hasenhuttl a reuşit să construiască, într-un timp relativ scurt, o echipă foarte competitivă, fără să arunce cu banii peste tot unde se poate apuca pentru jucători de top ai fotbalului european şi concetrând o bună parte din investiţie asupra jucătorilor tineri, fiind prima echipă debutantă, după reunificarea Germaniei, ce reuşeşte să se claseze pe un loc de cupă europeană. La al doilea sezon cu Ralph Hasenhuttl în calitate de antrenor principal, RB Leipzig a continuat să se lupte pentru locurile fruntaşe ale clasamentului din Bundesliga până în ultima etapă, încheiând stagiunea 2017-18 pe locul şase, la doar două puncte în spatele Borussiei Dortmund, ocupanta locului patru ce duce în playoff-ul UEFA Champions League. În ciuda acestor performanţe, conducerea clubului nu i-a propus o prelungire a contractului aflat în vigoare, astfel că Ralph Hasenhuttl a părăsit-o pe RB Leipzig în luna mai a acestui an.
După şapte luni fără angajament, Ralph Hasenhuttl a fost numit noul antrenor al celor de la Southampton, în urma demiterii lui Mark Hughes după egalul obţinut de „sfinţi” împotriva celor de la Manchester United, scor 2-2, meci în care Southampton s-a aflat în avantaj pe tabela de marcaj cu scorul de 2-0. Astfel, Mark Hughes îşi încheia aventura pe St. Mary Stadium, după ce a reuşit să salveze echipa de la retrogradare la finalul stagiunii precedente, însă a lăsat echipa pe loc retrogradabil după aproximativ jumătate de sezon parcurs. Debutul pe banca „sfinţilor” avea să îl pună pe Ralph Hasenhuttl în faţa celor de la Cardiff, echipă ce, la fel precum Southampton, are ca obiectiv rămânerea în Premier League şi în sezonul următor, având în vedere că este echipa cu cele mai nesemnificative investiţii făcute în perioada de transferuri din această vară. La trei zile distanţă după ce a fost pus în funcţie, Hasenhuttl a pierdut meciul de debut, scor 1-0. Aşadar, primul test cu adevărat important urma să vină o săptămână mai târziu, împotriva lui Arsenal, echipă ce nu pierduse niciun meci din ultimele 22 disputate în toate competiţiile. Astfel, Southampton a reuşit să provoace una dintre marile surprize ale actualui sezon, administrându-le „tunarilor” prima înfrângere după această serie de invincibilitate, scor 3-2, graţie dublei marcate de Danny Ings, respectiv Charlie Austin. Un antrenor ce a dovedit că poate avea rezultate notabile şi cu o echipă mică, Ralph Hasenhuttl le poate îndeplini dorinţa fanilor „sfinţilor”, în speranţa că în sezonul următor vor reuşi, într-un final, să apuce a respira aerul parfumat al Premier League.
Autor: Adrian Ioan