Campionatul Mondial vs Liga Campionilor

La doar 3 săptămâni de la terminarea sezonului de UEFA Champions League începe o dată la doi ani un turneul final. Campionatul Mondial sau Campionatul European. Asta după ce jucătorii au parte de un sezon încărcat din punct de vedere fizic și psihic. Dacă mai luăm în considerare și faptul că o parte importantă a echipelor prezente la Mondial mai iau parte și la Cupa Confederatiilor, sunt 12 luni în care un jucător are maxim 20 de zile libere cu tot cu vacanța de Crăciun inclusă. Meciuri în Liga Campionilor, în campionatul intern, în cupele țărilor respective pentru care evoluează, unele dintre ele chiar si în Cupa Ligii, plus competițiile europene adunate cu meciurile din Preliminariile pentru calificarea la turneele finale și meciurile amicale dinaintea Campionatelor Mondiale sau Campionatelor Europene aduc pentru un jucător aproape de 65 de meciuri într-un sezon chiar înaintea turneului. Asta în cazul în care el rămâne ferit de accidentări. Daca nu, sunt undeva la 40 de partide si încercări de recuperare după accidentări. Tot globul asteaptă Campionatul Mondial sau Campionatul European dacă este vorba despre „Bătrânul Continent”. Însă se naște întrebarea: vedem același nivel de fotbal la turneele finale ca la meciurile de Liga Campionilor?

Încă de mic am crescut ca fiind un fan al fotbalului de club. Asta datorită faptului că primul meci de fotbal văzut a fost o finală de Liga Campionilor și îndeosebi pentru că sunt mult mai frecvente meciurile. Primul turneu final văzut a fost cel din Franța 1998. Cu meciurile României, ale Braziliei și ale Franței. Sunt singurle pe care mi le amintesc. În 2002 am început să percep mai bine fenomenul și am avut impresia de atunci că fotbalul la nivel de club este superior celui de la naționale. Cumva nimic surprinzător dacă ținem cont de relatiile de joc de la club, de faptul că la formația de care aparții există preparatori fizci care îți mențin și cunosc forma sportivă. Totuși la turneele finale capitolul relațiilor de joc crește dacă ne gândim că echipele au 20 de zile de pregătire, dar cel fizic scade considerabil. În 2014 am lucrat pe asemenea statistici, doar că nu a fost ceva publicat. Acum cu șansa de a fi comentator Telekom Sport si de a avea un program ceva mai flexibil în perioada Campionatului Mondial din Rusia, mi-a permis să stau și să analizez diferența de cifre între sezonul de Liga Campionilor  2017/2018 și Campionatul Mondial din Rusia. Îmi propusesem acest lucru dinainte de începerea turneului final, dar cu atât mai mult m-am decis să fac asta atunci când am văzut nivelul scăzut de joc.

De la începutul anilor 2000, cifrele ca distanță parcursă și ca nivel de viteză atins de jucători a crescut. Un crescendo important în fotbalul european a început să fie cunoscut atunci când se pare că în Germania au fost aduse metode de pregătire din fotbalul american. Nivelul de intesitate și agresivitate din partide a crescut. În același timp, cu ele a fost urcat și nivelul de kilometri alergați. De la un maxim de 11 kilometri alergați de un jucător într-un meci de 90 de minute, s-a ajuns chiar până la 13 kilometri. Distanță parcursă de Lucas Vazquez în meciul PSG-Real Madrid din sezonul 2015/2016 și de Koke contra lui Bayern Munchen în returul semifinalei Ligii Campionilor din același sezon.

Multă lume a vorbit despre duelurile dintre Liverpool și Manchester City ca fiind partidele cele mai ridicate ca nivel de intensitate, distanță alergată și din rațiuni tehnico-tactice. Iar cele două partide disputate pe Anfield, din campionat și Champions League chiar au avut un nivel extraordinar. Reperul primei etape din grupele Campionatului Mondial a fost duelul dintre Portugalia și Spania, încheiat trei la trei. Un meci de altfel spectaculos, însă departe de ceea ce a fost în Liga Campionilor privind intensitatea și distanța parcursă.

35786373_2194298563918853_8651414733854867456_n

Liverpool – Manchester City (turul din sferturile Ligii Campionilor) scor 3-0: Distanță parcursă Liverpool= 120,8 km vs Distanță parcursă Man City= 115,5km

Portugalia – Spania (grupele Campionatului Mondial din Rusia) scor 3 la 3:    Distanță parcursă Portugalia= 102 km vs Distanță parcursă Spania = 103km

Sigur, de aici se poate naște ideea conform căreia meciul dintre Liverpool și Manchester City era într-o fază eliminatorie a Ligii Campionilor, pe când partida dintre Portugalia și Spania a fost chiar în prima etapă a grupelor și se poate spune că echipele nu forțează în startul competiției, dar iată cifrele la meciul Manchester City – Sahtior disputat în etapa a doua a fazei grupelor:

Distanță parcursă de Manchester City = 112km                                                                          Distanță parcursă de Sahtior Dontesk =  116km

Germania nu a stat rău ca distanță parcursă în meciul pierdut contra Mexicului. Totuși distanța alergată de cele mai importante echipe din Bundesliga din ultimii 8 ani, Bayern Munchen și Borussia Dortmund a fost peste ceea ce a arătat echipa lui Loew în debutul din Rusia:

Germania vs Mexic (prima etapă a Campionatului Mondial):
Distanță parcursă Germania: 110km

Borussia Dortmund vs Real Madrid (etapa 2 Liga Campionilor sezonul 2017/2018): Distanță parcursă Borussia: 116km 

Real Madrid vs Bayern Munchen (retur semifinale Liga Campionilor sez 2017/2018): Distanță parcursă Bayern M: 117km

Borussia Dortmund vs Tottenham (faza grupelor Ligii Campionilor sez 2017/2018): Distanță parcursă Borussia: 115km

Bayern Munchen vs PSG (faza grupelor Ligii Campionilor sezonul 2017/2018): Distanță parcursă Bayern M: 112,7km

Sunt partide cu adversari pe parcursul unui sezon la nivelul de club în care forma scade, însă normal cu un preparator fizc acesta îl poate urca din nou într-un timp rapid. Dorința noastră într-un mod normal la un turneul final, e aceea că toți ne-am dori să vedem jucători cât mai bine din punct de vedere fizic și totuși nu se întâmplă deloc acest lucru. Dacă Spania a alergat contra principalului adversar din grupe doar 103 km, Real Madrid, Atletico Madrid și Barcelona au fost la un nivel mult mai înalt contra adversarilor importanți din Liga Campionilor:

Real Madrid vs Bayern Munchen (retur semifinale Liga Campionilor 2017/2018): Distanță parcursă: 114,5 km

Real Madrid vs Juventus (retur sfert de finală Liga Campionilor 2017/2018):  Distanță parcursă: 111, 5 km

Borussia Dortmund vs Real Madrid (etapa a doua a fazei grupelor 2017/2018): Distanță parcursă: 109.7 km

Atletico Madrid vs Chelsea (meci din faza grupelor Ligii Campionilor sez2017/2018): Distanță parcursă: 117,2 km 

Chelsea vs Barcelona ( tur și retur optimi Liga Campionilor sezon 2017/2018):              Distanță parcursă: 106.5 km

Barcelona vs AS Roma (tur sferturi Liga Campionilor sezon 2017/2018):            Distanță parcursă: 108 km

Aici distanțele sunt mai mici între Real Madrid -Barcelona și Spania, dar tot în favoarea echipelor de club. Poate ceva și mai mici între Barcelona și Spania. Dar trebuie ținut cont de aspectul prezenței lui Koke în naționala Spanie. Jucătorul din La Liga din 2010 care aleargă cel mai mult, cu o medie de 11,9 km pe meci, plus faptul că la Barcelona în echipă este Messi. Fotbalistul argentinian nu depășește pe meci 8 km alergați. Toate acestea arată încă o data faptul că la turneul final jucători vin mult prea obosiți.  Există discuția vârfului de formă atins de jucători într-un sezon. S-a ajuns la un nivel în care fotbaliștii importanți au chiar propriul preparator fizic. Chiar se spune că la Mondialul brazilia din 2014 Messi a avut cu el propriul om care se ocupa de forma fizică dar și de dieta argentinianului. Același lucru l-a avut Bale la Euro 2016. În timp ce Cristiano Ronaldo se pare că îl are încă din 2010 după el la Madrid.

Acest capitol ce arată diferențele mari între kilometrii alergați la nivel de club și cel de la națională, se evidențiază și mai bine la echipele engleze față de selecționata lui Southgate. Formația Albionului s-a impus greu contra Tunisiei, iar așa cum au arătat și Germania, Brazilia, Argentina, dar și Franța, au căzut în partea a doua:

Anglia vs Tunisia (grupe Campionat Mondial Rusia 2018):                                            Distanță parcursă Anglia: 105 km

În timp ce arătam mai sus Manchester City a alergat 112 km în meciul cu Sahtior, Chelsea a alergat 114,5 km în meciul cu Man City din campionat, Liverpool 123 de km în campionat cu Manchester City,  iar Tottenham 111,5km în partida cu Apoel din faza grupelor Ligii Campionilor.

Lipsa prospețimii lipsește cu desăvârșire, în special în rândul echipelor favorite. Naționalele care au în componență jucători la echipele care ajung în fazele finale ale competițiilor europene sau care evoluează în campionate echilibrate nu stau deloc bine fizic. Indiferent de câtă calitate există în echipă, trăim o eră a fotbalului modern în care factorul fizic face dferența. De aici intervin și motivele pentru care am avut multe surprize și din cauza cărora am mai putea avea. Spre exemplu, Franța a fost foarte slabă în meciul cu Australia. Dincolo de alegerile neinspirate ale lui Deschamps (despre problemele antrenorilor, o să vorbesc în alt articol) distanța alergată de fotbaliștii francezi a fost foarte mică. Doar 103 km a alergat trupa lui Didier Deschamps, asta în condițțile în care fotbaliști precum Kante, Pogba și Tolliso au o medie de peste 11 km alergați în Liga Campionilor, Premier League sau Bundesliga.

Multă lume a fost surprinsă de victoriile obținute de Rusia, contra Arabiei Saudite și Egiptului. Dacă ne uităm la cifre, nu e nimic surprinzător. Naționala pregătită de Stanislav Cherchesov a avut prospețime fizică și energia lor a făcut diferența. În meciul de debut, formația gazdă a alergat 118km, fiind de altfel cea mai mare distanță alergată de o echipă la acest turneul final. Cumva kilometrii alergați fiind chiar de nivelul Ligii Campionilor. Pe locul doi la distanța parcursă de echipe este tot Rusia, dar în a doua etapă a fazei grupelor, fiind de altfel alături de Egipt deocamdată singura care a evoluat în două partide.

35766671_2194295627252480_125952969676947456_n

Rusia vs Arabia Saudită= Distanță parcursă: 118km                                                              Rusia vs Egipt = Distanță parcursă: 115km

Abia apoi vin Egiptul, Australia, Germania și Polonia cu 111 km sau 110 km parcurși.    Privind distanța alrgată de jucători, fotbalistul rus, Golovin este în capul listei cu 12,7 kilometri alergați în partida de debut, în timpul ce pe locul al doilea se situează deasemenea un fotbalist rus, Samedov cu 12,4 km parcurși. Podiumul este încheiat de Christian Eriksen de la danezi cu 12,2 km.

35686719_2194296423919067_5523646886927400960_n
35726214_2194297313918978_6929616775009009664_n

Este evident faptul că în Liga Campionilor consumul energetic este mult mai mare. La fel de adevărat este că în competiția supremă a Cupelor Europene, valorile sunt mult mai apropiate decât la un Campionat Mondial. Uefa Champions League este o competiție de 9 luni, o competiție de anduranță, dar care aduce cel mai înalt fotbal privind raportul fizic. Practic media la Campionatul Mondial este cu un kilometru sau chiar un kilometru și jumătate mai mică decât la meciuri din Champions League. Tind să cred însă că FIFA ar trebui să găsească alaturi de UEFA și de Federațiile de Fotbal de pe întreg mapamondul o altă dată pentru turneele finale așa cum se pară că au găsit pentru Campionatul Mondial din 2022 care se dispută în Qatar, în perioada noiembrie-decembrie. Din punctul acesta de vedere abia aștept să îl urmăresc pentru că sunt convins că disponibilitatea la efort a jucătorilor va fi considerabil mai mare față de perioada iunie-iulie. Cu începerea turneului în iulie sau august, am putea avea același nivel de anduranță și capacitate fizică, precum la nivelul startului din Liga Campionilor.

 

Surse: http://www.FIFA.com, http://www.UEFA.com, Sky Sports, BEIN Sports.

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s