Omul trofeu

Nu mai aveam de gând să scriu despre Zidane, însă m-am răzgândit atunci când am văzut cât de luat la mișto e de unii și am vrut să scriu părerea mea despre el și perioada asta în care a luat 3 Uefa Champions League în doi ani și jumătate. Am spus după dubla cu Bayern că am avut senzația că formația germană a fost superioară Realului și că au fost atunci niște decizii pro Madrid, dar așa au fost și pentru alți antrenori. Pentru Guardiola în 2 semifinale în singurele lui CL câștigate, pentru Mourinho în semifinala cu Depor, câteva pentru Franța în 1998, pentru Bayern în 1975, mâna lui Maradona contra Angliei și putem umple pagina cu greșeli pentru o echipă. Modul cum am perceput eu perioada de antrenorat a lui Zidane este aceasta.

Cel mai elegant jucător cu balonul la picior, l-au numit pe Zinedine Zidane foşti mari jucători din istoria fotbalului. Aceeaşi eleganţă, Zizou o degajă şi la marginea terenului. Îmbrăcat mai mereu la patru ace, antrenorul francez transmite de fiecare dată încredere elevilor săi prin calmul inperturbabil. De când a fost numit antrenor principal la echipa mare, Zidane a optat pe un lot aproape fix. A mizat pe constanţă, echilibru şi caracter. Continuitatea a fost principalul element în planul lui Zizou, care nu a transferat aproape nimic important în aceşti doi ani şi jumătate, timp în care a câştigat trei Ligi ale Campionilor, ceea ce îl poate urca foarte uşor spre topul antrenorilor din istoria fotbalului. Tipul de tehnician versatil, care se adaptează în funcţie de adversar şi de lotul pe care îl are la dispoziţie, acesta este Zinedine Zidane. În ultimii trei ani, nu se poate vorbi despre un stil bine definit al Realului sau al lui Zizou precum cel al lui Klopp sau Guardiola, nici măcar defensiv ca al lui Mourinho, dar se poate discuta despre adaptabilitate. Pe parcursul unei partide, campioana Europei a avut capacitatea de a schimba foarte uşor filosofia, de la pase scurte şi verticale la modulul de congestionare a spaţiilor pe defensivă şi de plecare pe contraatac. Dincolo de acest plan, francezul a lucrat foarte mult şi la ştiinţa schimbării unui sistem de joc pe parcursul unei partide. În acest sezon, Real Madrid a evoluat în aproape 5 sisteme, iar acestea fiind de multe ori alterate pe durata unui meci. Am văzut o așezare 4-3-3, schimbată în 4-3-1-2, trecută în finala unui Mondial al cluburilor chiar în 3-4-1-2. Acestea pe lângă mult utilizatele 4-4-2 sau 4-2-3-1.

Fie că multora ne place sau nu, antrenorul Zidane o să fie amintit în istoria fotbalului cel puţin la nivelul jucătorului după hattrick-ul de Champions League.  Metodologia sa de lucru a fost extraordinară la cel mai mare club din istorie. A promovat tineri, a dus staruile pe bancă şi l-a învăţat pe Ronaldo că trebuie şi să se odihnească. Prietenul Florin Codreanu (omul cu cele mai bune relaţii în Spania pe ce priveşte fotbalul) mi-a spus că doar Perez şi Ramos au ştiut de această plecare. Undeva pe marţi au aflat şi ei. Dacă pleacă Zizou pentru că se auzea că ar fi fost demis dacă nu câştiga Decimotercera, e un zvon probabil. Eu însă trăiesc cu senzaţia că el cumva ştia şi simţea că la această echipă e nevoie de schimbări importante. Nu doar de un alt fel de motivaţie a lotului, nu doar de un alt mod de privire a metodologiei de antrenament, ci şi de întinerirea lotului, iar el se ataşase prea mult de jucători. Deja erau alţi fii ai lui, pe lângă cei 4 naturali şi a simţit că nu îi poate îndepărta pe unii dintre ei. Probabil asta şi înseamnă acel La revedere, pe curând.

Mucha suerte, Zizou.

7e7593abee840579e08381c4b7ceee58-zidane

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s