Coutinho la Barcelona!?!

Philippe Coutinho Correia s-a transferat la Barcelona. Cu această plecare aş spune că Liverpool a pierdut şi ultimul AS din generaţia 2013-2014. Acea echipă care îi aducea atât de aproape pe cormorani de câştigarea Premier League. O formaţie în care decarul brazilian impresiona în poziţia de inter. Pe rând Liverpool a pierdut toţi oamenii importanţi din acel sezon. Mai întâi plecarea legendei Steven Gerrard la Los Angeles Galaxy, pierderea în accidentări a lui Daniel Sturridge, iar apoi transferurile pe rând ale lui Suarez la FC Barcelona şi Sterling la Manchester City.

Până pe 6 ianuarie exista o vorbă. Nu vor exista transferuri importante în ianuarie decât atunci când jucătorilor li se va permite să evolueze în acelaşi sezon de Uefa Champions League pentru două cluburi. Acest aspect pentru mine face surprinzător realizarea transferului. Barcelona este aproape noua campioană a Spaniei, Coutinho nu poate evolua în Liga Campionilor, astfel că brazilianul are de partea sa înaintea pregătirii pentru Campionatul Mondial, meciuri cu miză doar în partidele din Copa del Rey. Familia şi banii par să fie mai importante ca succesul imediat pentru „Couts”. Se vorbea în presa din Italia că în 2007 la succesul Milanului de la Atena, Ronaldo era uşor dezamăgit că nu a putut să contribuie cu absolut nimic în câştigarea trofeului. Acum întrebarea apare: Cât de fericit ar fi Coutinho dacă Barca ar câştiga Liga Campionilor? Ţinând cont că ar fi două trofee majore câştigate cu minima sa participare.

Este clar, Barcelona câştigă un jucător important pentru sezonul viitor. Principala calitate a lui Coutinho nu aş spune că este tehnica sau şutul de la distanţă, ci versatilitatea. Abil să înţeleagă rolul de extremă stânga, de inter stânga, de număr 10 în sistemul 4-2-3-1, dar şi de extremă dreapta. Cel mai bun randament l-a oferit la Liverpool în poziţia de inter stânga. Pe atacurile poziţionale a avut de fiecare dată capacitatea de a dinamiza ritmul de pase şi de a accelera fie prin pase filtrante, fie prin acţiuni individuale ritmul partidei. Cu un fundaş stânga ofensiv, brazilianul poate avea inteligenţa de a fi o extremă in and out. Care să pornească acţiunile din bandă şi să le ducă spre interior. Aş spune că nu a fost excelent ca număr 10 în 4-2-3-1 atunci când a fost folosit acolo fie la Liverpool sau chiar la Inter. Însă acest aspect îi interesează în mod secundar pe cei de la Barcelona. Messi este stăpânul acelei poziţii şi va domina zona centrală indiferent dacă sistemul Barcelonei va fi un 4-4-2 romb cu Messi uşor în spatele lui Suarez. Decar pe Nou Camp, va fi doar atunci când Messi va fi odihnit. La naţionala Braziliei, Philippe a arătat că poate interpreta şi rolul din dreapta chiar dacă nu este ce mai confortabila poziţie pentru el. Prietenul Neymar este titularul din stânga, astfel că în planul tactic al lui Tite, extrema din flancul drept este Coutinho, jucătorul cu multe apariţii între linii. Aşa că Barcelona poate avea un nou Iniesta dacă va reveni la obişnuitul 4-3-3 blaugrana, dar îl poate folosi şi în alte roluri aşa cum gândeşte Ernesto Valverde mai nou planul tactic. Dincolo de aspectele tehnico-tactice prin care Coutinho a scris istorie în Premier League, devenind brazilianul cu cele mai multe goluri şi pase de gol în insulă, fostul jucător de la Vasco Da Gama cunoaşte oraşul Barcelona. Între ianuarie şi iunie 2012, a evoluat sub formă de împrumut la rivala celor de la FC Barcelona, RCD Espanyol unde a marcat 5 goluri în 16 partide în La Liga. Astfel „Couts” cunoaşte şi campionatul, dar şi oraşul. O ligă ce pare mult mai construită pe calităţile sale decât campionatul dur din Anglia. Probabil răspunsul la întrebarea dacă se poate adapta într-un plan tactic unde nu are cele mai multe atingeri de balon din treimea adversă de teren, ar fi meciurile jucate cu Neymar în echipă şi chiar partidele din startul perioadei de la Liverpool cu Gerrard şi Suarez în formula de start.

26692142_1999184966763548_1430216914_o

*Cu menţiunea că în această imagine cu siguranţă Rakitic şi poate Paulinho în locul lui Iniesta înseamnă echilibrul echipei catalane.

Liverpool iese câştigătoare prin suma mare plătită de Barcelona pentru jucător şi pentru faptul că acum are bani importanţi de a îi reinvesti, pe lângă faptul că 6 luni s-a mai bazat pe serviciile fotbalistului venit de la Internazionale Milano. Un jucător ce seamănă foarte mult ca şi calităţi cu Philippe Coutinho este Isco. Pistă însă imposibilă pentru Liverpool. Alegerile par a fi Thomas Lemar sau Riyad Mahrez. Doi jucători de picior stâng ce au reuşit cele mai bune partide în poziţii de bandă. Lemar în partea stângă, Mahrez în dreapta. Jurgen Klopp cel mai posibil va încerca să rămână fidel aşezării 4-3-3, chiar dacă în anumite partide a şi schimbat într-o aşezare cu „două santile în faţa defensivei” şi un om în zona de legătură. Mahrez a impresionat în titlul uluitor „câştigat chiar în casa bogaţilor” de Leicester în postura de extremă dreapta. Capacitate foarte bună de intrare în interior pe piciorul de bază şi de acolo având două opţiuni: şut sau pasă filtrantă. Aducerea lui Mahrez ar însemna mutarea algerianului ca decar într-un 4-2-3-1. Şansele ca acesta să poată evolua ca inter sunt foarte mici, poate chiar la fel de mici ca mutarea lui Salah din flancul drept ce nu ar avea logică ţinând cont de cifrele fabuloase ale egipteanului adus de la AS Roma. Transferul lui Thomas Lemar ar avea un impact mai mare dacă ne gândim că fotbalistul monegasc a mai evoluat ca inter stânga, şi la fel ca şi Coutinho „cunoaşte” atât rolul de inter, cât şi de extremă. Are o capacitate de efort impresionantă şi chiar dacă a câştigat un titlu surprinzător ca şi Mahrez în sistemul 4-4-2, are o inteligenţă superioară algerianului în jocul combinativ, iar râmânerea la 4-3-3 ar însemna automat rămânerea proaspătă a jucătorilor de bandă. Avantajul aducerii lui Mahrez ar fi dublu. Vedeta lui Leicester cunoaşte campionatul şi poate evolua în Liga Campionilor, faţă de Lemar care deja a evoluat în faza grupelor alături de AS Monaco.

Revenind la Coutinho, posibilitatea de a juca lângă Messi, de a avea experienţa jocurilor importante cu Liverpool, prietenia cu Neymar, cel care se pare îi va ceda şi casa din Catalunya, discuţiile pe care sigur le-a avut cu acesta în aceste aproape 6 luni de când se vorbeşte de trecerea sa în tricoul blaugrana şi dorinţa mare a lui Ernesto Valverde pentru aducerea sa pe Camp Nou sunt avantaje ce îl pot transforma pe brazilianul de 25 de ani, într-un transfer impresionant.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s