Nisipurile cu miros de turneu final

Vine anul 1992, de altfel anul în care turneul final european era găzduit pe tărâm scandinav, în ţara „vikingilor” suedezi. Conform vechiului format, la startul competiţiei au luat parte 8 echipe, calificate în urma preliminariilor disputate între 1990 şi 1991. Respectivele formaţii calificate, iniţial, pentru turneul final de Campionat European au fost ţara gazdă, Suedia, Franţa, Anglia, reprezentativa Comunităţii Statelor Independente, o echipă provizorie a echipelor destrămate după desfiinţarea URSS din 1991 (CIS), Scoţia, Olanda şi Iugoslavia. Ei bine, lucrurile au luat o întorsătură total neaşteptată în privinţa participării Iugoslaviei în Suedia.

Datorită războaielor iugoslave ce au început în martie 1991, echipa de fotbal a fost oficial descalificată de la Campionatul European, locul ei fiind luat de Danemarca, cea care terminase pe locul doi în grupa de calificare din preliminarii în care s-a aflat şi Iugoslavia. Mai mult decât atât, anunţul a venit de la preşedintele Federaţiei Daneze de Fotbal din acea perioadă Poul Hyldgaard, în timp ce jucătorii se aflau pe plajă alături de soţiile lor. Vestea a venit cu zece zile înaintea competiţiei, atunci când UEFA a decis suspendarea Iugoslaviei.

Deşi s-a zvonit că au ajuns în Suedia nepregătiţi, danezii au jucat un amical împotriva CIS-ului chiar înainte de startul turneului final de Campionat European. Cei mai importanţi oameni ai acelei generaţii, Peter Schmeichel, Michael Laudrup şi Brian Laudrup, au decis să revină pentru Danemarca şi să joace la Campionatul European ce prevestea un adevărat şoc, chiar şi pentru ei. Asta deşi în 1990, fraţii Laudrup au boicotat selecţiile pentru Danemarca din cauza tacticilor foarte defensive folosite de selecţionerul de atunci, Richard Møller Nielsen.

În aceeaşi manieră a preferat antrenorul Nielsen să abordeze şi Campionatul European. Adică în stil defensiv, care s-a dovedit pentru ei a fi cel mai bun atac. Într-o grupă în care s-au mai aflat Anglia şi Franţa, Danemarca a obţinut biletele pentru faza semifinalelor alături de ţara gazdă, Suedia. În cealaltă grupă, Olanda şi Germania au terminat pe primele două poziţii pentru calificarea lor în semifinalele turneului final din Scandinavia. În urma tragerii la sorţi, Danemarca urma să joace împotriva Olandei lui Van Basten, Gullit şi Rijkaard. Mai e nevoie să fie menţionat faptul că nimeni nu le dădea nicio şansă în acest meci? Nu cred. Şi totuşi, Nielsen şi ai săi băieţi au învins „Portocala mecanică” cu 5-4 la loviturile de departajare, după ce Peter Schmeichel a salvat şutul lui Marco Van Basten.

Şi în sfârşit, domnilor, finala bătea la uşă pentru băieţii luaţi direct de pe plaja, în şlapi şi pantaloni scurţi, pe urmă urcaţi cu forţa în avion pentru un turneu final de poveste. Şi ce poveste! Înaintea partidei, presa germană considera această partidă drept „una de antrenament” pentru Die Mannschaft, dată fiind condiţia fizică în care se aflau danezii înaintea meciului, fără o pregătire foarte bine pusă la punct. Şi de aici, începea miracolul. În minutul 18, mijlocaşul central John Jensen deschide printr-un şut imparabil din careul de 16 metri, astfel că danezii intrau la cabine cu 1-0. Cine ştie ce le-a spus Nielsen băieţilor săi?! Pentru că se ştia faptul că Nielsen era un antrenor al naibii de arţăgos.

Germanii luaseră cu asalt poarta lui Schmeichel încă din primele minute ale părţii secunde prin spaţiile lăsate libere de fundaşii danezi. Şi vine minutul 78, minutul unei pagini de istorie nescrise în sportul rege, unde merită oricând să punem un „semn de carte”. Jucătorii germani încearcă să scape de balon în propria jumătate de teren, mingea este recuperată de danezi, ajunsă la legenda lui Brondby, Kim Vilfort, care face o fentă iscusită în faţa fundaşilor germani şi marchează la colţul scurt al porţii lui Bodo Illgner.

Comentatorii danezi de pe postul naţional rămân fără cuvinte, cu vocile răguşite şi cu un extaz ieşit din comun. Băieţii de pe plajă au devenit campioni europeni. Poate că nisipul a avut, impropriu spus, miros de turneu final. Personal, pentru mine, această victorie a danezilor de la Euro 1992 este cea mai mare surpriză din istoria fotbalului, date fiind circumstanţele.

Autor: Adrian Roman

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s