Ce este UEFA Nations League, noua competiţie propusă de UEFA pentru reprezentativele bătrânului continent

La data de 24 martie 2014, pe atunci secretarul general al forului european UEFA, Gianni Infantino, a adoptat noua propunere de lansare a unei competiţii dedicate exclusiv echipelor naţionale ale Europei, ce vor înlocui astfel meciurile amicale din calendarul competiţional UEFA. Această competiţie va fi intitulată UEFA Nations League, iar în cadrul acestui turneu vor lua parte toate naţiunile membre ale UEFA.

Noua competiţie adoptată de actualul preşedinte FIFA, Gianni Infantino, îşi va avea ediţia inaugurală cu startul de pe data de 6 septembrie 2018 şi va avea ca epilog 9 iunie 2019. Astfel, UEFA Nations League va începe la doar două luni după terminarea ediţiei din acelaşi an a Cupei Mondiale. Faza grupelor se va desfăşura în perioada 6 septembrie-20 noiembrie, în timp ce rundele eliminatorii vor avea loc pe un interval de 5 zile, între 5 şi 9 iunie 2019.

În schimb, formatul este puţin mai diferit faţă de cel de la Campionatul European. Toate cele 55 echipe prezente la startul competiţiei vor fi repartizate în patru „ligi”, în funcţie de coeficientul UEFA al echipelor naţionale. Fiecare ligă va fi, la rândul ei, divizată în patru grupe a câte trei sau câte patru echipe.

În Liga A, echipele se vor lupta pentru a deveni campioana competiţiei UEFA Nations League. Asta înseamnă că restul echipelor din celelalte trei ligi rămase nu se vor putea lupta pentru câştigarea trofeului. Câştigătoarele celor patru grupe din Liga A vor fi trimise automat către faza semifinalelor, apoi în funcţie de rezultatele din penultimul act vor avea loc finala mică, respectiv finala mare a turneului. De asemenea, restul reprezentativelor din ligile inferioare se vor putea lupta pentru promovarea într-o ligă superioară, şi implicit pentru retrogradare. Situaţia e puţin mai diferită în Liga C, şi asta pentru că pe lângă echipele ce vor termina pe ultimul loc al fazei grupelor, al treilea cel mai slab loc 3 după toate meciurile jucate va retrograda la rândul lui în Liga D.

Un detaliu interesant ce ar putea stimula echipele naţionale din Europa este faptul că această competiţie va fi asociată cu zona europeană a calificărilor pentru Campionatul European din 2020, având mai multe şanse de calificare la turneul final de pe „bătrânul continent”. Faza de calificare din cadrul preliminariilor EURO 2020 se va desfăşura în fază normală, numai că doar 20 de echipe se vor califica în faza grupelor din cadrul turneului final, patru locuri urmând a fi lăsate libere. În preliminarii, toate cele 55 de naţiuni vor fi divizate în cinci grupe a câte cinci şi şase echipe după încheierea întregii competiţii a UEFA Nations League, cele patru echipe ce s-au calificat în fazele eliminatorii (din Liga A) urmând a fi în grupe de căte cinci echipe. Astfel, primele două echipe se vor califica pentru faza playoff-ului. De asemenea, cele 16 echipe vor fi selectate în funcţie de performanţele acestora la UEFA Nations League. Mai exact, câştigătoarele tuturor grupelor din fiecare ligă în parte. Ele vor fi împărţite în patru grupe a câte 4 echipe, cu câştigătoarea fiecărei grupe obţinând automat calificarea către faza grupelor de la EURO 2020. În cazul în care o câştigătoare a unei anumite grupe au obţinut deja calificarea la Campionatul European, locul ei va fi preluat de următoarea cea mai bună echipă din Liga de care aparţine (A, B, C sau D). În schimb, în cazul în care sunt mai mult de patru echipe calificate din aceeaşi ligă, atunci va avea loc o tragere la sorţi care va stabili ce echipe vor participa în faza playoff-ului din acea ligă. În felul acesta se evită situaţia ca o echipă dintr-o ligă inferioară să joace contra uneia dintr-o ligă superioară.

Fiecare traseu de playoff va avea o semifinală ce se va desfăşura în format tur-retur şi o finală ce se va juca sub o singură manşă. Echipa cea mai bine clasată în acea ligă va fi echipa gazdă împotriva celei de-a patra clasate, în timp ce a doua clasată va găzdui a treia cea mai bună echipă. Echipa ce va găzdui finala mare va fi determinată prin tragere la sorţi. Cele patru câştigătoare ale urnelor lor se vor califica automat alături de cele 20 de echipe pentru faza grupelor de la Campionatul European din 2020.

Iată echipele repartizate în funcţie de coeficientul UEFA:

Liga A: Germania, Portugalia, Belgia, Spania, Franţa, Anglia, Elveţia, Italia, Polonia, Islanda, Croaţia, Olanda

Liga B: Austria, Ţara Galilor, Rusia, Slovacia, Suedia, Ucraina, Irlanda, Bosnia-Herţegovina, Irlanda de Nord, Danemarca, Turcia, Cehia

Liga C: Ungaria, România, Scoţia, Slovenia, Grecia, Serbia, Albania, Norvegia, Muntenegru, Israel, Bulgaria, Finlanda, Cipru, Estonia, Lituania

Liga D: Azerbaijan, Macedonia, Belarus, Georgia, Armenia, Letonia, Insulele Feroe, Luxemburg, Kazakhstan, Republica Moldova, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar

Autor: Adrian Roman

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s