Istoria disputelor amicale din El Clasico

Statele Unite ale Americii sunt din ce în ce mai atrase de „soccer”. Acesta era anunţul cluburilor europene în vara anului 2012. Doar un an mai târziu a luat naştere competiţia amicală Champions Cup din America de Nord. Încă de atunci, toţi iubitorii fotbalului european aşteaptă duelul Real Madrid – Barcelona . Poate chiar mai mul visau să vadă duelul ultimelor nouă baloane de aur chiar pe terenul lor, însă prezenţa lui Cristiano Ronaldo la Cupa Confederaţiilor a interzis duelul cu Leo Messi din Miami. Va fi cel de-al douăzeci şi optălea duel amical între cele două mari rivale. Asta dacă luăm în considerare şi turneele de pregătire cu trofee pe masă, cumva asemănătoare acestui Champions Cup. Primul duel amical „blaugrana” vs „blancos” s-a disputat în 1906 pe Camp del calle Muntaner şi a fost câştigat de catalani cu scorul de 5 la 2.

După foarte multe dueluri pierdute sau încheiate la egalitate, prima victorie a madrilenilor a venit în 1934 pe celebra arenă Chamartin, 5 la 1. Ultima dispută amicală între Barca şi Real a avut loc în 1991 într-un trofeu amical numit Desafio Canal +. A fost o dublă atunci între cele mai titrate cluburi spaniole, întinsă pe o perioadă de patru luni. Meciul tur s-a disputat pe Santiago Bernabeu, iar fotbaliştii din capitala Spaniei s-au impus cu trei la unu prin goluri reuşite de Butragueno, Fernando Hierro şi Villarroya. Returul, de altfel şi ultimul amical FC Barcelona – Real Madrid a avut loc abia în septembrie şi s-a disputat pe Camp Nou. Partida s-a terminat la egalitate unu la unu iar trofeul a revenit actualei campioane a Europei. Banii americanilor au reuşit să aduca primul El Clasico pe teren amical, dar el nu este primul derby care se joacă în afara Peninsulei Iberice. Pe 30 mai 1982 catalanii şi madrilenii s-au duelat pe Estadio Farid Richa din Venezuela la competiţia numită simplu Cup of Venezuela. Albii au câştigat atunci meciul cu unu la zero prin golul legendarului jucător şi antrenor Vicente del Bosque.

La 26 de ani distanţă pe Hard Rock Stadium din Miami, Real Madrid şi Barcelona sunt aşteptate să ofere spectacol într-un moment în care cele două sunt în plină căutare a formei sportive.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s