Încotro, Tottenham?

Perioada de inter-sezon reprezintă prilejul ideal pentru orice echipă de a-şi pune cap la cap planurile pentru stagiunea ce stă să înceapă, dar şi de a „ademeni” eventualele ţinte de transferuri ce pot întări lotul efectiv de jucători. Dacă stăm să ne uităm, pe hârtie, cam toate echipele mari din cele mai importante campionate ale continentului s-au întărit serios, în special echipele din Albion. Însă dintre toate, însuşi vicecampioana Angliei şi-a permis să aibă o liniuţă trasă la capitolul veniri. Să fie asta o bilă albă? Rămâne de văzut. Şi da, este vorba despre Pochettino şi ai săi băieţi de la Spurs.

Dacă aruncăm un ochi asupra jucătorilor veniţi în această perioadă de Mercato în Premier League, vom observa că patru dintre echipele ce au terminat în top 5 în stagiunea proaspăt închieată au cheltuit cel puţin 50 de milioane de euro pentru transferuri. În schimb, pentru formaţia de pe White Hart Lane situaţia este diametral opusă. La capitolul veniri nu au niciun jucător acontat, însă au cel mai bun profit dintre toate echipele din primul eşalon, cu nu mai puţin de 80 de milioane încasate. Ce să înţelegem de aici? Că Mauricio Pochettino are încredere în actualul său lot? Ţinând cont de faptul că antrenorul argentinian a fost nevoit să se despartă de Kyle Walker, unul dintre cei mai buni performeri pe postul de fundaş dreapta în ultimele sezoane din Premier League, Kieran Trippier va fi titularul de drept pe acel post. O comparaţie recentă a arătat că Walker are un aport ofensiv mai bun şi mai eficient în ceea ce priveşte faza de construcţie, însă Trippier reprezintă imaginea fundaşului lateral caracteristic fotbalului britanic, cu un joc bazat pe multe centrări şi un aport defensiv ridicat faţă de cel al fundaşului lateral din fotbalul modern, care este predispus jocului ofensiv pe flancuri. Ar fi acesta momentul ideal pentru Pochettino să profite de cele 51 de milioane încasate pe Kyle Walker? Absolut. Dar faptul că Trippier şi-a prelungit recent contractul cu londonezii până în 2021 şi cu un loc de titular promis pentru noul sezon ar putea pune pe stand-by goana spre căutarea unui nou right-back.

În ceea ce priveşte zona mediană, se poate spune că Tottenham stă printre echipele fruntaşe dacă vorbim despre randamentul mijlocaşilor. Cu 36 de prezenţe în stagiunea 2016-17, Victor Wanyama a reprezentat legătura dintre linia de fund şi mijlocaşii ofensivi. El a oferit echilibru pe ambele faze ale jocului. Spre exemplu, jucătorul născut în Kenya a avut un procentaj al paselor reuşite de 88% şi 4 goluri marcate, însă a compensat în plus prin 130 de interventii reuşite şi 40 de intercepţii. De altfel, singurul jucător alături de care poate concura din acest punct de vedere este N’Golo Kante, mijlocaşul lui Chelsea. Continuăm să vorbim despre perechea de la mijlocul terenului a lui Wanyama, este vorba despre Mousa Dembele. Am să încep prin a-l evidenţia pe belgian  şi a spune că, în opinia mea, este unul dintre cei mai subapreciaţi jucători din Premier League în acest moment. Conform site-ului de specialitate Squawka, belgianul a avut cele mai multe dueluri 1 la 1 câştigate dintre toţi mijlocaşii centrali de primă divizie în sezonul precedent, 78 la număr, aici adăugând şi un procentaj de 92% pase reuşite. Este genul acela de mijlocaş tipic coordonator de joc, căruia îi place să dicteze tempo-ul din zone retrase ale terenului, ce poate dinamiza jocul atât prin acţiuni individuale, dar şi prin pase filtrante. Următorul om de zonă centrală în sistemul 4-2-3-1 al lui Spurs este tânărul Dele Alli, deja văzut ca o certitudine în modul de percepţie tehnico-tactic al lui Mauricio Pochettino. Cu 18 goluri marcate în 37 de partide stagionale, Alli a fost ales cel mai bun tânăr jucător al anului al Angliei. Avandu-i ca idoli pe Gerrard şi Lampard, Dele Alli a fost folosit pe o poziţie mai avansată decât cei doi sau uneori asemănătoare cu a lui Gerard în pereche cu Torres, dar capacitatea de apariţii la finalizare din linia a doua a amintit mai mult de perioada Wayne Rooney pe vremea lui Ferguson. La cifra de mai sus mai poate fi spus că are înregistrate 5 assisturi, 966 de pase complete şi 48 de ocazii create de-a lungul sezonului. Ceea ce pentru un jucător U21 pe postul lui e mai mult decât impresionant. O zonă centrală unde la nevoie a mai fost folosit Eric Dier, atât pe rolurile lui Wanyama dar şi Dembele. În linia ofensivă de la mijlocul terenului mai pot apărea soluţii ca Moussa Sissoko, atât în zonă centrală dar şi laterală, adaptabilitatea sa fiind una uşoară, dar mai ales Christian Eriksen poate fi soluţia de decar atunci când Dele Alli nu poate evolua.

Christian Eriksen are în sistemul lui Mauricio Pochettino, cel mai mare impact asupra fazei ofensive în modulul 4-2-3-1, asta chiar dacă în peste 90% din sezonul trecut a evoluat ca mijlocaş dreapta. Cu 15 pase decisive oferite colegilor săi, Eriksen se dovedeşte a fi coordonatorul echipei din zonă laterală. În grafica de mai jos puteţi observa procentajul de acţiune al zonelor unde Eriksen şi-a desfăşurat ocaziile de poartă în stagiunea proaspăt încheiata, şi anume 111 la număr. Surpriza plăcută vine prin şansele create în special în banda dreaptă. Cu 1388 de pase complete de-a lungul sezonului, Eriksen îşi confirmă statutul de coordonator de joc de top în fotbalul britanic şi totodată asul din mâneca sacoului domnului Pochettino.

cyxy

Şi într-un final ajungem la golgheterul stagiunii precedente din Premier League, Harry Kane. Cu o medie de aproape un gol pe meci, aşa cum reiese din cele 29 de goluri marcate în 30 de partide, Kane a ajutat enorm de mult echipa prin disponibilitatea sa la efort, intensitatea pusă în fiecare duel şi modul prin care lărgeşte defensivele prin demarcările sale atât în profunzime dar şi în zone laterale. Cifrele sale arată senzaţional însă atunci când ajunge în preajma careului, având nu mai puţin de 24 de reuşite în ultimii 16 metri. Să fie postul de atacant cel mai sigur pe timpul unui întreg sezon? Absolut.

x

Pe acelaşi post cu britanicul se află Vincent Janssen, însă aşteptările batavului în Premier League nu au fost atinse, aşa cum şi-au dorit mai toţi fanii lui Spurs. Altădată golgheter într-un campionat cu înclinaţie ofensivă precum Eredivisie, unde se ştie faptul că plouă cu goluri în majoritatea meciurilor, Janssen a dezamăgit în primul an pe White Hart Lane. Există şi câteva minusuri în dreptul olandezului, cum ar fi controlul balonului şi lipsa timing-ului, plus mobilitatea redusă arată că fostul jucător de la AZ Alkmaar nu s-a adaptat încă la dinamica din Premier League.

Ca o concluzie, Maurcio Pochettino trebuie să caute neapărat un jucător pe partea dreaptă care să-i poată crea concurenţă lui Trippier, asta dacă nu îl pierde cumva şi pe Rose. Însă dat fiind că vine un sezon foarte dificil, cu aşteptări mai mari În Liga Campionilor faţă de ultimele două participări, Spurs este aşteptată să aibă mai multă activitate în transferuri privind luna august. Deci încotro, Tottenham?

Autori: Adrian Ioan şi Dolinschi Mihai

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s