Germania, maşinăria de fotbal

Germania este numărul unu la fotbal la fotbal în rândul naţionalelor. Dacă ne îndoiam, trupa lui Loew a câştigat Cupa Confederaţiilor, iar dacă nu eram siguri nici după finala câştigată cu Chile, a venit confirmarea astăzi când FIFA a dezvăluit clasamentul mondial. Este clar asta nu a venit peste noaptea, iar modul cum au reconstruit nemţii fotbalul după acel Euro 2000 rămâne un exemplu de aplicat şi pentru alte federaţii.

Cu Joachim Loew încă din 2004 în proiectul fotbalului german, „naţionala panzerelor” s-a dezvoltat într-un mod inovator şi eficient. De la Campionatul Mondial din 2006, organizat chiar pe teren propriu şi până la ediţia recent încheiată a Cupei Confederaţiilor, Germania a ajuns de fiecare dată cel puţin până în semifinale, iar dacă ţinem cont şi de Campionatele Europene de tineret U-21 câştigate în 2009 şi 2017, observăm o constanţă a Germaniei de cel mai înalt nivel. Dincolo de această marjă de progres a nemţilor, echipele naţionale au fost senzaţionale atunci când au ajuns în ultimul act, asta dacă trecem peste finala Campionatului European din 2008 pierdută contra Spaniei. Ajunsă la ultima „piesă” a spectacolului, Germania devine imparabilă şi deosebită atunci când arată că ştie şi poate să interpreteze la acelaşi nivel calitativ mai multe partituri tactice.

Finala Campionatului Mondial din 2014 contra Argentinei.

Hotărât să schimbe istoria după precedentele trei turnee finale în care Germania nu câştigase trofeul, Loew a schimbat aşezarea adusă de nemţi în fotbal 4-2-3-1,  în 4-1-4-1 la turneul final brazilian pentru a avea un control mult mai bun al posesiei, pentru a avea o circulație mai buna a balonului cu trei oameni în zona de legătură și pentru a putea să îi acorde lui Toni Kroos mai multă libertate de mișcare plus mai multe apariții la finalizare. Contra Argentinei, Germania a început în același 4-1-4-1. o finală în care a fost nevoită în aproape 70% din timpul finalei să caute breșa în defensiva unei echipe ce a preferat contraatacul. Capabilă să schimbe din mers, Germania a trecut de la 4-1-4-1 în  4-2-3-1 în finală după accidentarea lui Kramer și introducerea lui Andre Schurrle. Loew nu a mai insistat în a juca cu 3 oameni contra unei echipe ce prefera să închidă spațiile și a trimis în teren un jucător cu ruperi de ritm, capabil să dezechilibreze defensiva adversă prin acțiunile individuale, iar Schurrle nu a dezmăgit și a pasat decisiv chiar la reușita lui Gotze ce a adus titlul de regină Germaniei.

 

Analiza finala CM ARG-GER atac pozitionalatac pozitional Germania finala CM        Cupa Confederațiilor 2017.

După un Campionat European dezamăgitor în 2016, cu mulți jucători accidentați și cu un sistem de joc neclar, Germania a venit la Cupa Confederațiilor cu echipa a doua, lăsând multe nume grele în vacanță pentru a putea fi într-o formă fizică optimă la Campionatul Mondial de anul viitor. Germania început în același 4-1-4-1 ca și la turneul final din Brazilia, dar apoi după o oră de joc în care echilibrul defensiv al echipea avea mari probleme, Joachim Loew l-a introdus pe Sule și a schimbat așezarea într-un 5-4-1 pe tranziție negativă și într-un 3-4-3 pe faza ofensivă, cu Leon Goretzka în rolul lui Toni Kroos de la Campionatul Mondial brazilian. În acest sistem, Germania a mers până la capăt și a câștigat în premieră Cupa Confederațiilor, arătând cât de capabilă este în a a schimba un sistem de joc, demonstrând câtă flexibilitate tactică au jucătorii germani într-un plan tactic. Dacă în finala de Campionat Mondial, Germania a fost echipa cu posesia, aici a fost exact inversul. Campiona Mondială a lăsat posesia chilienilor și a preferat să aștepte contrele. Este adevărat că a alternat momentele de presing avansat în jumătatea adversă cu 5 oameni, cu organizarea defensivă din propria jumătate de teren.

Presing Germania vs Chile
Organizare Ger vs chile

Campionatul European de tineret U-21.

Cel mai caracteristic joc al Germaniei a fost dezvoltat de echipa U-21 la campionatul de tinert, într-o finală contra Spaniei în care pleca cu șansa a doua. Cu un presing avansat încă din startul meciului și cu o tranziție de cel mai înalt nivel în ambele ei faze, „Furia Roja” aproape nu a existat. Pe faza defensivă Germania a evoluat într-un 4-4-2, în timp ce pe faza de posesie sistemul a fost un 4-1-4-1 în care Maximilian Arnold și Max Meyer au fost principalii artizani.

Germania -u21 faza de constructiePresing Germania U-21Germania U-21 def

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s