Povestea Balonului de Aur, răsplata râvnită de marii campioni

Din anul 1956, Balonul de Aur reprezintă cea mai prestigioasă distincţie individuală de pe mapamond, trofeul fiind acordat celui mai bun jucător din anul calendaristic respectiv. Şi totuşi, care este originea acestui trofeu? Ei bine, Gabriel Hanot, redactorul-şef al cotidianului francez L’Equipe şi totodată cel ce a pus în aplicare planul înfiinţării Campionatului European de fotbal, a venit cu ideea ca această distincţie să fie acordată celui mai bun „performer” al anului precedent, ales prin vot de jurnaliştii sportivi din lumea întreagă. Astfel că în 1956, Hanot şi-a invitat colegii de breaslă să dea la vot câştigătorul inaugural al acestui premiu, într-un final fiind ales Sir Stanley Matthews, jucătorul celor de la Blackpool. Dumnealui avea 41 de primăveri în momentul primii acestei titulaturi, fiind şi astăzi recordul pentru cel mai vârstnic jucător ce reuşeşte acest lucru.

Însă cine a avut grijă de confecţionarea prestigiosului premiu? Acesta este confecţionat încă de la început în cadrul atelierului Mellerio din Paris, cea mai veche casă de bijuterii din lume, fondată tocmai în anul 1613. Dintr-un material din aur fin, trofeul este cotat de specialiştii bijutieri la suma de 15.000 de euro. De altfel, Balonul de Aur este un premiu cu greutate, la propriu, cântărind nu mai puţin de 18 kilograme.

În istoria distincţiei au existat şi momente mai puţin plăcute pentru câştigătorii ei. În primăvara anului 1982, atacantul celor de la Juventus Torino, Paolo Rossi, fusese declarat cel mai bun jucător al anului precedent, însă la prezentare italianul a primit o simplă plăcuţă, fără „balonul” propriu-zis în schimb. Drept pentru care colegul său de echipă, Michel Platini şi jurnalistul din Hexagon, Jacques Thibeut, redactorul-şef al publicaţiei France Football, au avut o întâlnire pentru a lămuri întreaga situaţie. Mai târziu, francezul avea să lase o declaraţie referitoare la acest subiect: „Sunt puţin dezamăgit pentru Paolo. Acel premiu chiar arăta ca o „plăcintă de aur”. Însă eu şi Paolo vom continua să ne facem datoria şi sa obţinem trofee minunate din punct de vedere al aspectului.”. În anul următor, Michel Platini era ales jucătorul anului 1982 în Europa, fiind însă prezentat cu trofeul original „Balonul de Aur”. Aşa cum am spus şi mai înainte, premiul era oferit doar jucătorilor originari din Europa, însă formatul urma să ia o întorsătură la 180 de grade. În 1995, FIFA decide ca premiul să fie eligibil pentru toţi jucătorii de pe toate continentele lumii, iar primul câştigător a fost George Weah, atacantul celor de la AC Milan, originar din Libia. De atunci, 5 jucători sud-americani, 4 brazilieni şi un argentinian, au obţinut râvnita distincţie. În total, în mai bine de 6 decenii de la lansarea formatului au existat 43 de câştigători diferiţi din 18 naţiuni.

Autor: Adrian Roman

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s