Istoria Cupei Confederațiilor

Primele doua ediți ale Cupei Confederațiilor s-au numit King Fahd Cup și au fost organizate în Arabia Saudită. Primul turneu a avut loc în octombrie 1992 și a fost câștigat de Argentina. O ediție la care Gabriel Omar Batistuta câștiga titlul de golgheter al competiției. Cea de-a doua ediție s-a disputat în 1995 și a fost prima apariție în turneu a unei țări europene. Danemarca a fost reprezentanta bătrânului continent, ediție pe care a şi reușit să o câștige, într-o finala contra Argentinei.

În 1997 FIFA a preluat organizarea turneului, iar până în 2005 competiția s-a disputat din doi în doi ani. La ediția din 1997 au participat pentru prima dată opt echipe împărțite în două grupe de câte 4 formații. Acolo Brazilia s-a impus și a câștigat turneul disputat tot în Arabia Saudită. În finală, jucătorii „carioca” au trecut scor șase la zero de Australia, cu câte un hattrick reușit de Romario, respectiv Ronaldo. În 1999 Mexicul s-a impus surprinzător în finală cu patru la trei în fața Braziliei. Edițiile din 2001 și 2003 au fost câștigate de Franța. Competiția din 2003 rămâne una cu o amintire dureroasă: decesul lui Marc Vivien-Foe. Jucătorul camerunez ce aparținea de Olympique Lyon a decedat în semifinala contra Columbiei. În finala dintre Franța și Camerun, câștigată de francezi după 120 de minute, toți fotbaliștii camerunezi au avut scris pe spate numele lui Foe. Ultimele 3 ediții au fost câștigate toate de către Brazilia. Seria de 3 victorii a început în 2005, prima ediție la care s-a hotărât ca organizatoarea Campionatului Mondial să găzduiască cu un an înainte și Cupa Confederațiilor, chiar dacă în 2001, competiţia s-a disputat în Japonia şi Coreea de Sud.

În 2005 Brazilia a trecut de Argentina, în 2009 au învins cu dificultate Statele Unite ale Americii, iar la ultima ediție in 2013, chiar pe teren propriu Brazilia a câștigat trei la zero în fața Spaniei. Duminică pe Krestowsky Stadium din Saint Petersburg vom avea o câștigătoare în premieră indiferent de cine triumfă între Chile și Germania.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s