Încotro, Thomas?

În ultimul deceniu, aproape an de an au existat antrenori ce au preferat să aibă un an sabatic sau cel puțin o vară ceva mai liniștiă. Guardiola, Ancelotti, Jurgen Klopp se numără printre cei mai importanți. Anul acesta pare să fie și rândul lui Thomas Tuchel. De altfel nu ar fi pentru prima dată pentru antrenorul născut la Krumbach în vestul Germaniei.

Fără o carieră impresionantă de jucător, cu echipe în cv de 2.Bundesliga și Regionalliga Sud ca Stuttgarter Kicker și SSV Ulm, Thomas a fost obligat să își „agațe ghetele-n cui” la doar 24 de ani în urma unei leziuni a cartilajului cronic. A început cariera de antrenor la doar 26 de ani, fiind cordonator al loturilor de tineret la Stuttgart și Augsburg, iar ceva mai târziu chiar ca principal la echipa a doua a lui Augsburg. În vara lui 2009 a venit și oferta surprinzătoare de a prelua frâiele echipe FSV Mainz 05. Cu o determinare debordantă și un sistem 4-2-3-1 foarte flexibil, Thomas Tuchel a condus Mainz-ul la 7 victorii în primele 7 etape, printre care și o victorie pe Allianz Arena contra lui Bayern Munchen. În 5 sezoane petrecute pe banca „clubului carnaval”, Tuchel a calificat echipa de două ori în Europa League.

La sfârșitul sezonului 2013/2014 a renunțat să își mai prelungească înțelegerea cu formația de pe „Opel Arena”, considerând că echipa nu se mai poate reinventa, și a urmat anul sabatic. În cele douăsprezece luni libere pe care le-a avut, se spune că a participat de câteva ori la antrenamentele lui Bayern Munchen conduse de Pep Guardiola și chiar stând ore bune de vorbă cu tehnicianul catalan. În vara lui 2015 a venit și cea mai mare provocare a carierei pentru Thomas Tuchel, numirea ca antrenor principal la Borussia Dortmund. Înlocuirea lui Jurgen Klopp și preluarea unui lot stors fizic pareau cele mai dificile problemele pentru fostul antrenor de la Augsburg. Prima schimbare pe care a impus-o a fost cea a sistemului. De la celebrul 4-2-3-1 a trecut la așezarea 4-1-4-1, cu urcarea lui Gundogan pe poziție mai avansată. În noul rol, actualul fotbalist al lui Manchester City a fost omul care a dictat ritmul echipei, a dinamizat coerenta atacurilor și a mărit flexibilitatea echipei. Daca lui Kloop îi place să își asemuiască stilul de joc cu muzica, atunci Dortmund a trecut de la „hard rock-ul” lui Klopp, la „ritmul în blues” compus de Tuchel.

Sub comanda unui antrenor cu un discernământ deplin și elocvent, Borussia a reușit pentru prima dată în istoria ei să câștige primele opt meciuri ale sezonului. „Galben-negrii” au terminat sezonul 2015-2016 pe locul doi, la 10 puncte în spatele marii rivale Bayern Munche, dar cu un sezon dupa 3 ediții de Bundesliga în care Bayern triumfase încă din martie. Vara lui 2016 a fost una dificilă pentru Thomas Tuchel după plecările lui Hummels, Gundogan și Mkhitaryan astfel că a schimbat din nou sistemul într-un 3-5-2 prin care a încercat să echilibreze mijlocul terenului și să arste flexibilitatea sa de gândire. Ingenios și mai ales meticulos, Thomas a condus Dortmund-ul spre un nou sfert de Liga Campionilor. A terminat pe locul 3 în Bundesliga, iar la ultimul meci ca antrenor al Borussiei Dortmund a triumfat prin câștigarea Cupei Germaniei. Două sezoane cu Tuchel pe bancă în care BVB nu cunoscut înfrangerea pe Westfalenstadion în Bundesliga. Neîntelegerile cu conducătorii clubului au făcut ca Tuchel să aibă șansa de a continua procesul de progres al lui Dortmund. Un consecvent în a își impune ideile de lucru și de comunicare a adus atât progresul echipei dar și în gândirea lui Joachim Watzke. Dar numele lui Tuchel a fost unul pe buzele multor cluburi încă din prima lună a verii. Southampton și l-a dorit dar Tuchel a refuzat. Așteptarea aduce lucruri bune de cele mai multe ori spun oamenii în vârstă, Mourinho spune că pauzele pentru antrenori nu sunt bine venite. Așasar, încotro Thomas Tuchel?

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s